Sy ett ATC

ATC betyder artist trading card. Man kan kallade för brodösernas hockeykort. Du får byta och ge bort men inte sälja

Vänta ...

Ett ATC-kort om dagen?

Gör ett ATC-kort, en liten handgjord samlarbild, som tex i USA har blivit en fluga i vissa kretsar.  ATC = förkortning från engelskans artist trading card.

Klipp en bit vadmal till storlek 6,4 cm gånger 8,9 cm. Eller använd ett tovat stycke, så slipper du fålla kortet.

Brodera med den tråd du har hemma och tänk på att anpassa nålen efter trådens tjocklek – det är nålen som ska göra hålet som tråden ska dras igenom.

Vill du sy en linje kan du göra det med stjälkstygn men vill du fylla en yta går det fortare med oliksidig plattsöm.

Du hittar flera sömsätt och hur de sys i böcker för sömmar och stygn, de brukar finnas på biblioteket.

Du kan även sy på paljetter, knappar, pärlor…

När kortet är klart märker du baksidan med ditt namn och din e-postadress eller andra kontaktuppgifter. För det är alltid roligt att veta vem som gjort ett konstverk. Märk även med årtal och titel om du gett motivet en benämning. Har du gjort en serie kort märker du det med nummer 1/6, 2/6 och så vidare.

Korten kan bara bytas eller ges bort, så nu när du har ett kort kan du börja samla, byta och ge bort dina konstverk.

Du kan läsa mer om ATC-kort i tidskriften Hemslöjden. Det är Sveriges största tidskrift för slöjd, folkkonst, hantverk och konsthantverk, och kommer ut med 6 nummer /år. I varje nummer finns det beskrivningar på saker att slöjda själv. Nummer 4, som just kommit ut, handlar mycket om broderi och där finns en fylligare artikel om ATC-korten.

Tidskriften Hemslöjden hittar du på de flesta bibliotek och försäljningsställen för tidskrifter tex presstop och pressbyrån. Är den slut i handeln, så kan du beställa på telefon 044-101022.

Text och bild: Birgitta Nygren, hemslöjdskonsulent på Gotland, 2010