#1010 Gör en rönnbärskrans!

Att trä rönnbär är väl sorts svensk klassiker? Lopplisa visar sin krans i luffarslöjd och rönnbär

12 vill slöjda detta
Loading...

Lopplisa-ronnbarskrans-01
Själva rönnbärskransen har jag ju gjort ett inlägg om tidigare. Nu har jag totat samman en liten beskrivning för hur den är gjord.

Lopplisa-ronnbarskrans-02
Du behöver:
Järntråd (0,7 mm), avbitartång, rönnbär (för mej gick det åt 22 stycken), någon rund form (denna är ca 24 cm i diameter). Här hos Strömsö finns beskrivning för hur man kan torka rönnbären för att få bättre färgbeständighet över tid.

 

Lopplisa-ronnbarskrans-03
1.
Vira metalltråden 7 – 8 varv runt formen för att bilda kransstommen.

2. Tag av kransstommen och vira metalltråden runt denna, så att “trådvarven” håller samman. Behåll sedan en ca 1,5 meter lång bit kvar av metalltråden. På den ska du sedan trä på rönnbär – ett och ett – och göra bågar som följande bilder visar.

Lopplisa-ronnbarskrans-04
3.
Gör bågar av metalltråden som turkos färg visar, med ett rönnbär i varje båge. Lättast är att inte trä på alla rönnbären på en gång, utan ett per båge som görs för stunden. Det förenklar också att stå upp, eftersom svängrum behövs p g a den långa metalltråden.

4. Fortsätt hela varvet runt. “Fäst” metalltråden runt stommen och knipsa av. Har du nu fått ett jämnt antal rönnbär på kransen kan följande bågar (varannan under, varannan över) göras. Har man ett ojämnt antal rönnbär, får man hitta på en annan variant.

Lopplisa-ronnbarskrans-05
5.
Tag en ny bit metalltråd, ungefär 1,5 m lång. Gör bågar som svart färg visar runt hela stommen, dvs varannan under, varannan över. ”Fäst” metalltråden och knipsa av.

6. Nu bör du ha en krans liknande denna. Efterforma försiktigt bågarna bara om absolut nödvändigt. Akta så att rönnbären ej tar skada och faller av. Klart!

Text och bild: Lopplisa

 

4 Kommentarer

 1. MiisanMi*
  15 oktober, 2013

  Superfin, har alltid velat ha en krans på dörren vid Jul och nu blir det en sån här… =)

 2. Tesa
  20 maj, 2014

  Rönnbärskrans!

 3. Tesa
  20 maj, 2014

  Superfin krans!

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.