#1022 Gör garntofsar med en gaffel!

Anita har ett bra tips på hur du kan göra enkla och små garnbollar

11 vill slöjda detta
Loading...

garnbollar Det är roligt och går verkligt fort att göra garntofsar med hjälp av en gaffel. Varför inte prova själv? Se bara till att du tar en gaffel med fyra fingrar. Jag hittade en som är lite större än vanligt.

Så här gör du: 1. Ta fram en gaffel med fyra fingrar. Linda en rejäl boll med garn runt fingrarna på gaffeln. Var nog med att linda garnet väldigt löst i början, annars blir tofsen väldigt liten. Allt eftersom bollen blir större kan man dra åt garnet lite mer. Blanda gärna garn av olika färger.
garnboll-1

2. Klipp en 30 cm lång bit av garnet att knyta med. Trä in tråden i det mittersta hålet i gaffeln och linda två varv innan du knyter en enkelknut. Det ska bli en råbandsknop, det vill säga en sorts dubbelknut, men knyt bara den första delen av knuten medan garnet sitter kvar på gaffeln.
garnboll-2

3. Dra av garnet från gaffeln och dra sedan åt garnet och knyt färdigt knuten. Var noga så att det verkligen blir en råbandsknop och inte en kärringknut, för de håller inte så bra.
garnboll-3

4. Ta en sax och klipp upp alla öglorna på bägge sidorna. Tofsen är nu lite avlång och ojämn. Använd saxen för att putsa till formen, så att tofsen blir rund som en boll. Men spara den långa garnändan som användes för att knyta ihop tofsen för att kunna fästa tofsen i något. En mössa till exempel.
garnboll-5

Test och bild: Anita Fors, taktiltextil.wordpress.com

4 Kommentarer

 1. Annica
  28 februari, 2014

  Vilket jättebra tips!! Jag har precis hållt på att tillverka massa garnbollar med hjälp urklippt kartong som mall. Detta var verkligen smart om man ska göra många för att kanta ett kuddfodral eller en filt. 😀

 2. Pia
  4 mars, 2014

  Ja det blir ju onekligen enklare att göra med gaffel istället för med kartongmall… Vilken inspirerande idé att kanta med en garnbollar 🙂

 3. Ester
  17 april, 2014

  Om man vill göra en stor borde det ju fungera med en trägaffel.

 4. Vera
  28 augusti, 2014

  Jätte bra tips älskar det ska bäretta för alla mina kompisar dom kommer älska den här sidan

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.