#1024 Gör ett vattenfilter!

Forskare har upptäckt att vanligt trä är ett fenomenalt vattenreningsfilter!

9 vill slöjda detta
Loading...

 

treefilter

En alldeles färsk forskningsrapport har inte bara kommit fram till att det går att filtrera vatten genom en träbit, det är dessutom ett väldigt effektivt reningsfilter. Ungefär tre kubikcentimeter splintved kan filtrera fler liter vatten om dagen, tillräckligt för en människas vätskebehov. Splintved är för övrigt den yttre veden där de ”levande” cellerna finns, till skillnad mot kärnveden, trädets mitt, som i regel är död, tät och inte leder vatten. (Av samma anledning är kärnved bra till snickerier som ska tåla väta)

Slangen på bilden är en illustration, den bör gå till en vattenbehållare av något slag. Påse, tratt, dunk eller liknande som samtidigt skapar ett tryck som hjälper till att pressa vattnet genom träbiten.

För oss i västvärlden är det ett billigt och smart ”överlevnadsknep” för vildmarksliv när vi vill rena smutsigt vatten. Men för de delar av världen där färskvatten är en bristvara skulle det rädda miljoner liv. Inte bara filtrerar trä ut smutspartiklar utan fångar även upp E. Kolibakterier, som forskarna provat med. Detta testades på tall (white pine), tesen är att lövträd har finare porer och kan filtrera ännu mindre partiklar som virus. Att detta är näst intill gratis, fri från kemikalier och lätt att tillverka jämfört med moderna reningsmetoder gör det väldigt lämpligt för fattiga områden med förorenat vatten.

Text: Tobias Havaas, Slöjd i Väst och 365slöjd
Bild och källa: National University of Singapore. © 2014 Boutilier et al. (Det är på Creative Common-licens vilket betyder att materialet är fritt att använda för alla, förutsatt att ni anger upphovsmakeren). Läs mer om hur det funkar och om forskningen här.

2 Kommentarer

  1. Genialiskt enkelt!!
    5 april, 2014

    Genialiskt enkelt och billigt. Behöver inte kommenteras mer än det.

  2. Anders O
    18 juni, 2015

    Vilken diameter rekomenderas och vilket träslag . Toppen ide att kunna pröva på.

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.