#1032 Slöjda ett ägg á la Österlen!

Äggslöjda som en skåning! Kalle Forss berättar hur

8 vill slöjda detta
Loading...

skane1

Våren är här och hönsen börjar värpa. Vad passar då bättre än lite Österlensk äggslöjd?
Ägget ovan är över femton år gammalt. Ingen ålder på Österlen där det finns ägg som är en bra bit över hundra.

skane7 skane6

För ett tag sedan var det dags för en dag med Slöjdklubbshandledarutbildning och då fanns det tid att prova på att dekorera ägg á la Österlen.

Först hårdkokar man äggen. Sen fortsätter man koka dem i en häxbrygd med lökskal, kaffesump, teblad, lite salt och några droppar vinäger (eller annat man hittar som soja, rödvin etc).

skane5 skane4

Sen får det svalna i detta och gärna ligga över natten. Sen ristar man med spetsig skalpell.

skane3 skane2

OBS äggen ska vara hårdkokta, inte urblåsta. Efter ett antal år torkar innehållet ihop till en liten hård kula som skramlar i ägget.
Äggen på bilderna (utom det översta) har deltagarna på Slöjdklubbshandledarutbildningen gjort.

Lycka till!

Text och bild: Kalle Forss, hemslöjdskonsulent, Slöjd i Skåne

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.