#1048 Gör en lampa av spetsdukar!

Elin tipsar om hur du gör en vacker lampa av spetsdukar.

12 vill slöjda detta
Loading...

Spetslampa

Det här fina tipset på hur du gör en skir lampa kommer från Elin Nilsson:

Vår sovrumslampa gjorde jag av spetsdukar jag fyndat på loppis. Doppa bomullsdukar i väv o tapetlim, släta ut dem på boll och låt torka någon dag. Badboll, gymboll eller även en ballong fungerar bra. Lägg dukarna lite omlott för att få styrka, lämna öppning så att du kan släppa ur luften och ta ut bollen, I samma öppning fäster du sedan upphängning och lampsladden. Dukarna bör helst vara lite grövre och utav bomull, syntet suger inte åt sig av limmet.

Spets i lim Doppa dukarna i limmet.

 

Spetsboll Limma upp dem på bollen – låt dem överlappa lite.

Spetsboll_2 Låt torka.

Spetslampa_2 Töm luften ur bollen och plocka ut den. Montera lyset, sen är det klart!

Tips och bild: Elin Nilsson
Följ Elin på Instagram; pys82 eller gå med i Facebookgruppen Pyssel-Mat&Bak-Tips&Trix-Recept som Elin administrerar.

 

6 Kommentarer

 1. Birgitta Möller
  25 juni, 2014

  LYSANDE!! Detta kommer jag göra med mina slöjdklubbs- eller slöjlägerbarn.

 2. Lill
  16 juli, 2014

  Lampa

 3. Jessica
  10 mars, 2015

  hej. Såg ut som ett jättekul o fint pyssel. Undrar bara när du tagit ur luften ur bollen om den verkligen följer med så lätt?! Har du lämnat ett hål/öppning där då och krånglar ut den?! Har du sen en vanlig lampa med sockel i? Någon speciell lampa?!
  Tacksam för svar!
  Tack
  Jessica

  • Tobias
   11 mars, 2015

   Jättebra fråga! Nån öppning måste hon ju ha, jag antar att hon bygger lampan upp och ner med öppningen ner i hinken. När bollen är ute går det ju att lappa över öppningen även om den inte får samma form som resten av klotet, men har du den sidan upp mot taket syns det nog inte så mycket. Men vill du ha ett säkrare svar så testa att fråga Elin i Facebookgruppen. En annan variant är att använda en ballong som du smäller i stället. Vi hade det tipset med tidigare: http://www.365slojd.se/projects/454-gor-en-spetslampa

   Men det går iaf. bra med en vanlig lampa och vanlig sockel. (Vet att många oroar sig för brandfara men en rislampa i papper tex. brinner mycket lättare och klarar sig i regel bra).

  • Elin
   20 april, 2015

   Hej!

   Roligt att du tyckte om min lampa! Mycket riktigt så lämnar jag en liten öppning vid ventilen på bollen där jag sedan släpper ut luften och krånglar ut den. Kan vara lite tålamodskrävande. Upphängningen har jag sedan tillverkat av ett plastlock med hål i där man trär på en sån lampa med gängad sockel. Böjer locket och krånglar in det i öppningen. Eftersom bollen är så pass stor och glödlampan hamnar så långt ifrån spetsen har jag aldrig varit orolig för brandrisken. Är man dock orolig så använd en glödlampa som inte blir varm. Är du mer nyfiken så gå gärna med i min grupp som länkas här i inlägget så kan jag visa och förklara närmare. //Elin

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.