#115 Väv ett pärlarmband

Det här är en beskrivning som beskriver hur man väver med pärlor.

15 vill slöjda detta
Loading...

Du behöver:
Kartong
Sax
Tunn stark tråd
Nål
Pärlor

Mät din handled och bestäm hur långt armbandet ska bli. Klipp till en avlång bit av din kartong, lite längre än ditt färdiga armbandsmått.

Klipp hack i ändarna. Anpassa efter hur många pärlor du vill ha i bredd. Varpa genom att linda tråden runt och knyt ihop trådarna på baksidan, som bilden visar.

Trä en bit av din tråd på nålen och väv några varv genom att trä nålen över-under-över…

Trä nu på lika många pärlor på tråden, som det finns mellanrum i väven. Träd tråden under alla varptrådarna och lägg en pärla på plats mellan varje tråd.

Träd nu nålen igenom varje pärla och över alla varptrådarna.

Detta sätt är betydligt snabbare än om man skulle väva som på vanligt sätt upp-och-ner…

När du vävt klart hela längden, avslutar du med att väva några varv utan pärlor. Klipp sedan av trådarna på baksidan. Fläta ändarna och armbandet är färdigt!

Text och bild: Sofia Andersson, hemslöjdskonsulent i Skåne.
Beatrice Hallberg väver armbandet

3 Kommentarer

 1. #281 Väv en tablet, duk eller löpare « 365 saker du kan slöjda
  22 februari, 2011

  […] deltagarna hade valt vävning. Fem vävstolar sattes upp, men det vävdes även i bandvävstol, på kartong och i bandgrind. Uppsättningarna bestod av bakgaller, disktrasa, handduk, grytunderlägg samt den […]

 2. Kira
  5 september, 2013

  hej, jag förstår inte vad det är för tråd man sen ska linda runt och med pärlorna. Liksom man hade väl satt ihop de två ändorna av trådarna som ligger i rader på kartongen. Ska man då ta en ny tråd och väva eller var kommer den ifrån?

 3. jonna
  23 november, 2013

  Du ska använda två trådar. Den första(=varp) lindar du runt kartongen och knyter ihop. Den andra (=inslag) fäster du genom att trä den upp och ner genom varptrådarna (så fungerar all vävning). Sedan trär du trätt på inslagstråden och syr fast dem vid varptråden.

  Vill som kuriosa berätta att jag lärde mig denna beading-teknik av en Navaho-tjej, som i sin tur lärt sig den av sin mormor som bodde ute på reservatet. Hon använde dock en ställbar ”ram” av trälister med skåror i istället för kartong och vävde bla fantastiska bälten.

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.