Gör en krans av återbrukad plåt

Gör en krans till dörren, fönstret eller håret av gamla ölburkar, kaviartuber och vinkapsyler!

Vänta ...


Gör en krans till dörren, fönstret eller håret av gamla ölburkar, kaviartuber och vinkapsyler!

Lite pillrigt och vasst är det (använd gärna handskar när du klipper i plåten) men när den väl är klar vissnar den inte i första taget.

Detta behöver du:
Sax – rejäl och oöm
Hammare och spik att slå hål i plåten med
Avbitartång
Ståltråd/järntråd – 1,5 mm till krans-stomme
Ståltråd/järntråd – tunn, köp på macken (spoltråd)
Återbruksaluminium – t.ex öl/läskburkar, tomma tuber från kaviar/mjukost/majonnäs mm, skruvkorkar från vinflaskor, kapsyler från flaskor, folie från champagneflaskor mm
Knappar, pärlor, paljetter
Några meter tygremsor/mattrasa

Gör så här:
Klipp upp tuberna längs tre sidor, veckla upp plåten och diska ur.

Forma en krans i önskad storlek av 1,5 mm järntråd. Lägg tråden i dubbla varv så blir kransen stadigare.

Linda mattrasan runt hela kransen. Den ger kransen färg, dessutom blir det inte så halt att fästa blommor och blad på kransen när den är tygklädd.

Klipp nu ut mängder av blommor och blad av all plåt, i olika modeller. Använd gärna både de färgade utsidorna och insidans guldfärg.

Bladen: Vik bladen i mitten och vecka dem sedan som dragspel (lättast att göra av tub-aluminiumet). Veckla upp bladen igen – nu har de fått mönster av bladnerver. Slå ett litet hål i varje bladrot och fäst en bit spoltråd som skaft, ca 10 cm långt.

Blommorna: Gör gärna blommorna i flera lager, i olika former och färger i varje blomma. Slå hål i mitten på alla delar. Trä en pärla eller knapp till mitten på en spoltråd, ca 15 cm lång. Pärlan/knappen blir centrum av blomman. Vik ihop spoltrådsändarna så de ligger dubbelt, med knappen/pärlan i vikningen och stick trådändarna genom alla delarna av blomman.

Fäst bladen/blommorna genom att surra fast ståltrådsstjälkarna runt kransen. När kransen är så fyllig som du vill ha den, gör du en liten upphängningsögla av tunn spoltråd.

Klart!

Text och bild: Annso Grahn, hemslöjdskonsulent i Västernorrland. Läs mer om hemslöjdskonsulenterna i Västernorrland här