#123 Brodera hallandssöm

Hallandssöm räknas till en av våra landskapssömmar, d v s en typ av broderi som är typiskt för ett avgränsat område. I detta fall är det norra Halland som räknas som Hallandssömsmark.

9 vill slöjda detta
Loading...

Hallandssöm räknas till en av våra landskapssömmar, d v s en typ av broderi som är typiskt för ett avgränsat område. I detta fall är det norra Halland som räknas som Hallandssömsmark.

Hallandssömmen broderades från slutet av 1700-talet till slutet av 1800-talet. Ursprungligen användes dessa broderier på två typer av textilier: hängkläden och pudevar.

Hängklädena användes vid festliga tillfällen i ryggåsstugorna som prydnadstextilier, såväl på långväggarna, uppe i taken som på gavlarna. Måtten på hängklädena kunde vara allt från 2-10 m långa och 25-35 cm breda. Oftast finns ett mittmotiv på hängklädena, med monogram och årtal, och sedan speglas motiven på respektive sida om mitten.

Pudevaren (örngott för stor kudde) har broderi endast på den kortsida som vette utåt rummet då man på denna tid hade väggfasta sängar.

Hallandssömmen känns både fri och bunden till sin karaktär. Det som kännetecknar sömmen är en mängd olika bottensömmar, sydda på en uppspänd botten, tät flätsöm som fyller olika former men också gles flätsöm. Olika livsträdsformer med sirliga grenar men också korsstygn och strängt geometriska former. Bottnarna kantas med en stjälksöm, kedjesöm eller ibland langettsöm. Öglestygn och diamantstygn finns också på äldre broderier. Många av de runda bottnarna har samma diameter som ett vanligt dricksglas, kaffekopp och kaffefat som det också är i flera andra landskapssömmar.

Du behöver:
Linne-, halvlinne- eller bomullstyg
Bomullsgarn i kvaliteten 30/2. Du syr med tre eller fyra trådar. Halländska Hemslöjdsbutiken säljer hallandssömsgarn, som har en specialinfärgad röd ton.
Sybåge
Broderinål med spetsig udd (t ex nr 22)
Sax

Vill du göra ett större mönster, rita upp det på papper, använd kalkerpapper för att överföra det till tyget.

Vill du göra ett enklare mönster, kan du använda glas, kaffekoppar och –fat för att med en spetsig blyertspenna rita cirklar med dessa som mallar.

För att prova på olika bottensömmar:

Rita upp det antal rundlar du vill ha på ett tyg, med en uppochnedvänd kaffekopp eller dricksglas som mall och en spetsig blyertspenna.

Spänn upp tyget i en sybåge – börja förslagsvis i mitten.

Trä tre eller fyra trådar på nålen.

Börja med att sy de vertikala trådarna – startar du i mitten på rundeln är det lättare att få bottnen rak, sy utåt ena kanten. Du bestämmer själv hur långt avstånd du har mellan trådarna men försök få det jämt. Näst på baksidan så du kan fortsätta med sista halvan.

Vänd på sybågen och gör likadant så du får ett jämt rutmönster. Förr i tiden var man sparsam med material och varför inte vara det idag också? När du syr upp nätet, stick upp nålen intill där du nyss gått genom tyget (dvs det blir inte ett nät på baksidan utan bara ett mindre sidstygn).

En av de enklaste bottnarna består av ett korsstygn där rutmönstret möts.

Detta är också en vanlig variant…

Fyll hela bottnen. Sy radvis, med ett halvt korsstygn när du syr från vänster till höger och när du syr från höger till vänster blir korsstygnet komplett. När bottnen är dekorerad, kanta den med stjälksöm, kedjesöm eller langett. Se tecknade bilden i slutet av inlägget för olika stygn.

Se de olika bilderna för massor av sätt att dekorera bottnarna och det är förstås fritt fram att hitta på egna sätt!

Runt den söm som ”håller ihop” bottnen, kan man också bygga vidare med olika former.

Boktips:
Hallandssöm av Brita Johansson, ISBN 91-36-00804-4
Landskapssömmar av Lisa Melén, ISBN 91-534-0681-8
Brodera landskapssömmar från mormors och vår egen tid av Annette Magnusson, Wezäta Förlag
Häfte: Hallandssöm 30 kr från Halländska Hemslöjdsbutiken, Halmstad, tel 035-21 64 30, butiken.hemslojden@telia.com


Text och bild: Marita Jönsson, hemslöjdskonsulent i Halland. Läs mer om halländska hemslöjden här

11 Kommentarer

 1. Inger Skantze
  13 februari, 2011

  Du kan läsa mer om Hallandssöm i min och Irene
  Karlssons bok ” Hallandssöm. Pudevar och hängkläden från norra Halland” Den kom ut hösten 2010 på
  CAL-förlaget i Varberg.
  Katarina Kristoffersson berömde den i sin recension i Bibliotekstjänsts katalog. ” Sammantaget är detta en fantastisk kulturgärning där man dokumenterar ett
  viktigt kvinnohistoriskt arv”, skriver hon.

 2. Sara
  8 december, 2011

  Gud vad colla saker du har jor!!!!
  Önskar jag kunde det 🙂

 3. Fabric Manipulation or Hallandssöm Is Not A Place In Sweden | annekata
  30 september, 2012

  […] when I found this image through pinterest, I wanted to give Hallandssöm a try. Here is my very first attempt which looks […]

 4. Kathrin
  1 oktober, 2012

  Hi Sofia, just wanted to say thanks for this inspiration. Your embroidery is beautiful!

 5. Cindy
  15 oktober, 2012

  Beautiful stitching! Can this be viewed in English?

 6. Tobias
  16 oktober, 2012

  Cindy: For the moment, no. But we are working on a total make over of this site and hopefully we can get english verisons of some posts. As for now I’m afraid google translate will have to do.

  If I don’t get a few minutes over to translate as a comment. Or someone here does..

 7. #914 Brodera julkort « 365 saker du kan slöjda
  16 december, 2012

  […] att komma igång med broderandet kan du kika på inlägg #123 för att se hur man syr hallandssöm som på Helenas julkort. Eller varför inte […]

 8. Geneviève 42
  26 december, 2012

  peu importe la nationalité, la broderie parle toujours le même
  langage. Merci pour ce tuto. Bonnes fêtes de Noël. G.

 9. Gisèle Moyen
  26 december, 2012

  J’adore la broderie suédoise… c’est dommage que vos explications ne puissent pas être en français… Des fois, on a de drôles de traductions avec google… mais quand même on réussi à comprendre… Merci beaucoup… Gisèle

 10. corentine
  28 december, 2012

  bravo, c’est magnifique, on retrouve ces points sur les tabliers bretons (en satin) de costumes de fêtes (j’en ai porté) biz et kenavo

 11. Carolynn
  27 juli, 2013

  I would love some instuctions in English if you can e-mail something to me. I usually do crochet work but this technique looks interesting. What is it called, how old is it and what materials are used. Thanking you. Carolynn.

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.