#144 Sy en strösselkaka

Den här beskrivningen har kommit till genom Slarvan – ett projekt om textilt återbruk som pågick under 2007-2008. Projektet var ett samarbetsprojekt mellan de textila länshemslöjdskonsulenterna i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. En slarva är ett annat ord för trasa eller en utnött tyglapp.

1 vill slöjda detta
Loading...

 

Sy en väldoftande strösselkaka!

I söndags  3 oktober tipsade vi om att slöjda en kanelbulle, inför kanelbullens dag som ju inföll dagen därpå. Med risk för att verka fixerade vid bakverk ; D, kan vi nu inte låta bli att komma med ett ”recept” på en strösselkaka. Varsågoda!

 

   
beskrivning_1

Material
Linne
Lingarn i olika färger
Spetsband
Sytråd
Lavendel

beskrivning_2

Redskap
Synålar, knappnålar, sax och tesked.

beskrivning_3
Gör så här
Klipp två rundlar av tyget, ca 7-8 cm i diameter.

beskrivning_4

Brodera önskat antal knutar av lingarn på ena rundeln, som strössel!

beskrivning_5

Lägg ihop rundlarna med strösslet inåt. Sy ihop delarna från avigan med täta förstygn eller på maskin. Lämna en liten öppning i rundeln för att vända rätsidan ut.

beskrivning_6

Fyll kakan med lavendel med hjälp av en tesked. Kakan ska vara ganska platt. Sy ihop öppningen.

beskrivning_7

Ta en bit spets som är lite mer än dubbelt så lång som kakans omkrets. Sy i en tråd med förstygn längs spetsens ena kant, se ritning.  Använd tråden till att rynka ihop spetsen så mycket att den passar runtom kakan, och sy fast den längs sidosömmen.


Strössel och kristyr
En strösselknut gör du genom att linda garnet några varv runt nålspetsen, stick ner nålen i tyget bredvid där nålen kom upp. Tryck lite lätt med tummen på knuten då du drar åt den. Du kan ersätta knutarna med små pärlor. Istället för spets som kristyr längs kanten på kakan kan man sy ryaknutar av lingarn. Lavendel finns att köpa på apotek bland annat.

 


Den här beskrivningen har kommit till genom Slarvan – ett projekt om textilt återbruk som pågick under 2007-2008. Projektet var ett samarbetsprojekt mellan de textila länshemslöjdskonsulenterna i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.
Idé och form strösselkaka: Ingrid Södersten
En slarva är ett annat ord för trasa eller en utnött tyglapp.

 

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.