#146 Gör en täljhäst

Vad är en slöjdare utan täljhäst?

11 vill slöjda detta
Loading...

Att ha en egen täljhäst är oskattbart om man tycker om att slöjda i trä. (man spänner fast virket genom att trampa på pedalen och sen täljer man med båda händerna) Här är en ritning på hur man gör en själv. Ritningen kommer från hemslöjdskonsulenterna i Stockholm.

OBS: Täljhästen på översta bilden är köpt hos NOREA FORM OCH SNICKERI.

6 Kommentarer

 1. med nål och tråd
  11 oktober, 2010

  åh så himla bra, den här beskrivningen ska jag spara!

 2. Lars
  20 juni, 2011

  En T%äljhäst måste jag göra, ritningen hjälper till -:)

 3. Clas Aderskog
  30 maj, 2012

  Som glad amatör håller jag på med att tillverka en Täljhäst.

  Skulle bli glad om ni kunde tipsa om hur man ska kunna borra dom fyra hålen till benen i samma vinkel så att benen inte spretar åt olika håll

 4. Tobias
  31 maj, 2012

  Ben är lite trixiga att få i samma vinkel.

  Jag själv skulle börja med att rita upp en stödlinje för åt vilket håll benet ska luta. Förslagsvis 45 grader från hålet och ut. Så att inte ett ben går mer framåt och ett mer utåt.

  För att få vinkeln densamma skulle jag använda en smygvinkel. Alternativt skruva eller limma ihop två lister till en sorts snedställd vinkelhake att klämma fast i sittbrädan medan jag borrar. Då kan jag hålla vinkeln på borren efter listen/smygvinkeln och riktningen efter stödlinjen på sittbrädan.

 5. Fredrik
  29 december, 2012

  Ben i 45 gradig vinkel kommer inte att hålla. Då knäcks benen. 10-15 blir bättre. Borra den vinkeln i en lös träbit och använd som mall.
  Lycka till 🙂

 6. Tobias
  10 januari, 2013

  Helt riktigt. 45graders lutning på benen håller inte. Nu var jag nog lite otydlig men menade riktningen på benen och inte vinkeln. Hästen står stadigast om benen sticker utåt-framåt resp. utåt-bakåt. 45grader tänkte jag som mitten mellan att riktas rakt ut eller rakt fram/bak.
  Vinkeln på benen är mkt 10-15 grader bra. (13 enl. ritningen)

  Att borra en mall är ett jättebra tips!

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.