#152 Fläta en sits till en stol eller pall

Att fläta stolsitsar är en gammal konst. Förr användes halm, olika sorters sjögräs eller säv. Text och foto: Anders Lindberg, Göteborg

4 vill slöjda detta
Loading...

Sits flätad av sjögräsrep

Att fläta stolsitsar är en gammal konst. Förr användes halm, olika sorters sjögräs eller säv. I USA använde man även ask, hickorysplint eller almbast. Även i Sverige har jag sett sitsar flätade med lindbast eller hasselspånor. Man tog det material man hade tillgång till helt enkelt…

Sits av svart pappersrep

Sits av svarta pappersrep

I den här beskrivningen flätar jag med pappersrep men samma teknik gäller även för den som vill använda sjögräsrep eller något annat.

Vinda  gärna upp ett par meter rep på någonting i början. Här har jag format till en bit masonit att snurra upp repet på.

Sits flätad av råghalm

Jag fäster pappersrepet med en pålstek runt den bakre tvärslån. För det mot vänsterbenet. Sen ska det fram över främre tvärslån, vid vänsterbenet. Spänn hårt. Fortsätt under framslån och upp över den högra sidslån.

Fortätt sen med repet över den högra tvärslån, vid frambenet. Spänn hårt. Håll emot och för det under högerslån och upp, in i sitsen, bakom det som just kom från vänstersidan. Lägg det över repet som kom från andra sidan och den främre tvärslån. Placera det mot högerbenet men spänn nu inte så hårt att du drar in det som kommer från vänstersidan för mycket….

Sen är det bara att fortsätta på samma sätt till bakbenet.

Är det en liksidig pall eller stol du flätar så håller du helt enkelt på såhär, runt, runt, tills sitsen är klar.

På stolen i det här exemplet måste vi däremot fläta så att det så småningom blir lika mycket kvar att fläta på bak- och framslån. Det kan man göra på lite olika sätt men det här är det enklaste:

Fläta som vanligt i två varv. När du sen flätat runt framslån och vänster tvärslå går du inte över till högersidan! När du gått över och under sidslån går du istället över framslån en gång till. Vidare, en gång till över vänster sidslå och först nu över till den högra tvärslån och gör dubbla varv även där.

Över bakslåarna flätar du alltid bara ett varv. När du kommer till framslån nästa gång flätar du som vanligt – bara ett varv över fram och sidslå för att nästa gång du kommer dit ta dubbla varv igen. Alltså, helt enkelt; ta dubbla varv över framslån varannan gång.

Hela tiden måste du komma ihåg att spänna så hårt som möjligt och trycka ihop det flätade mot benen. Ibland kan det vara bra att ta hjälp med en trästicka som du lätt täljer till.

Se också till att hörnen blir så snygga som möjligt.

När du behöver ta en paus eller knyta på mer rep kan du fästa repet med en limklämma. (som i översta bilden)

En ny repända fäster du enklast med en råbandsknop. Det är bra om du ser till att den kommer så nära mitten som möjligt. Där  kommer den ju att täckas av flätningen. På slutet får du vara nöjd om du ser till att knutarna kommer på undersidan av sitsen.

När det är lika mycket kvar på bak och framslå flätar du bara runt, runt tills sitsen är färdig. Blir sidslåarna fyllda först flätar du bara fram och tillbaka över bak och framslåar.

På slutet blir det trångt och lite knivigare. Du kan inte ha repet på en vinda och det kan vara bra att ha nåt till hjälp med att få igenom repet. Det lättaste är att använda en spitsnål som du köper i båttillbehörsbutiker men det går också bra med en liten bit ståltråd. Du sticker då ner ståltråden i sitsen och fäster repet i den genom att vika ihop ståltråden över den.

Sen är det bara att dra.  När du absolut inte får plats med mer varv är det dags att fästa repändan på undersidan.
Använd fantasin och slå något halvslag här eller där. Till sist sticker du in utstickande repändar.
Det kan då vara bra med en smal trästicka igen.


Text och foto: Anders Lindberg, Göteborg

Besök Anders hemsida för fler gör-det-själv-beskrivningar eller för att kolla på massor med fin slöjd som finns till försäljning. Det finns även en webbutik som säljer bla sitsmaterial, (rep av papper eller sjögräs) verktyg och redskap.

8 Kommentarer

 1. Christer Blomgren
  23 december, 2010

  Hej,
  Har några stolar, Börje Mogensen ”folkestol” som har flätade sitsar. Några av mina stolar har trasiga sitsar och jag har sökt länge efter ett schema som visar arbetsgången att fläta sitsarna. Vet ni om denna #152 är Mogensens flätning?

  Hälsningar Christer

 2. Sofia Andersson
  10 januari, 2011

  Hej Christer!
  Anders låter svara:
  Jag är inte helt säker på vilken sits Folkestolen har men jag tror det är en liknande sits som den som flätas på beskrivningen.
  Alltså inte riktigt densamma men en variant av den.
  Det är bra om de gamla sitsarna finns kvar…då kan man troligen lura ut hur det är flätat.
  Dock är många danska stolar som är flätade med ”danish cord” gjorda på ett helt annat sätt – med hjälp av en viss sorts spikar på sistsslåarna.

  anders

 3. #843 Tälj en stol av färskt trä « 365 saker du kan slöjda
  20 oktober, 2012

  […] så är det bara sitsen kvar… det är ett annat kapitel som beskrivs i tips #152 och på Anders hemsida (samma […]

 4. Alberto Castro
  18 april, 2013

  Hej!
  Var kan jag köpa detta material för att fläta stolar, har ni en adress?.
  Mvh
  Alberto

  • Frederik Balster
   17 augusti, 2013

   Det var en bra fråga! Jag har letat länge efter sådant. Slöjddetaljer brukar ha det, men inte längre. Man får kanske söka utomlands där dylika möbler fortfarande är vanliga (Holland, Spanien).

 5. Esther
  11 januari, 2014

  Det går utomordenkligt bra med plastrep som imiterar naturfiber

 6. Esther
  11 januari, 2014

  Glömde berätta att jag köpte mitt på Bauhaus avdelning där dom säljer rep o linor till båtar

 7. Karin
  28 september, 2014

  Tack! Har nu testat göra en sits. Lätt som en plätt att förstå instruktionen och efter omsnörning av de första varven lyckades jag även få till tekniken så att diagonalerna blev raka och jämna och platta.

  Jag använde en virknålen till att fiska upp snöret med de sista varvet och det funkade bra eftersom mitt snöre tålde skav.

  I början av instruktionen står det dock: ”Fortsätt under framslån och upp över den högra sidslån”.

  Det ska väl stå vänstra sidslån här!

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.