#155 Tova en tvål!

Mycket konstiga idéer finns det, och det här kanske är en av dem. Men roligt är det att tova in en härligt tvål i ull och sen tvätta sig med den. Lite inbyggd peelingeffekt blir det också!

4 vill slöjda detta
Loading...

En mjukare sorts tvålask…

Mycket konstiga idéer finns det, och det här kanske är en av dem. Men roligt är det att tova in en härligt tvål i ull och sen tvätta sig med den. Lite inbyggd peelingeffekt blir det också!

Så här gjorde vi på en slöjdkväll på Handens hus en mörk höstkväll i oktober 2010 när marschaller lyste upp vägen fram till den gröna gamla dörren!

Du behöver:

 • Ull för tovning, naturfärgad och färgad. Vi använde oss av ull från www.addeboull.com
 • Ullplattor som man tovat lite lite innan (torra), att klippa mönster av
 • Såpa. Gärna Rapssåpa som är lite snällare mot händerna. Vi hittade det den på Granngården, men det finns säkert på fler ställen.
 • En tvål att tova in
 • Varmt vatten, gärna i termos
 • Stänkflaska eller bunkar att ha såpavattnet i

Förbered genom att ex. fylla stänkflaskor med varmt vatten och lite såpa, så är du beredd att börja. Ha också gärna skurtrasor till hands när det börjar bli blött på borden, och golvet!

 1. Börja med att ta av plasten från tvålen
 2. Ta en stycke kardad ull och linda tunt runt runt tvålen tills den blir minst dubbelt så stor. Linda ganska hårt
 3. Vill du tova in mönster på din tvål, så kan du göra främst på två sätt. För lite flytande mönster kan du lägga ut ditt mönster av kardad ull, om du vill göra streck eller mer detaljerade linjer så kan du tvinna ullen något och fukta den lite lite innan du lägger på mönstret på den torra ullen. Det andra sättet, som gör att mönstret blir ganska skapt, är att klippa mönster ur tovade bitar som man tidigare tovat ihop lite grann. Men det behöver vara torrt. Se översta bilden och texten tvål, som är klippt ur såna ”halvtovade” plattor
 4. Stänk nu in bollen i varmt såpvatten, eller häll lite vatten på, eller blöt händerna med såpvatten. Det ska INTE bli helt genomblött. Lagom är bäst…
 5. Börja nu tova! Gnugga väldigt försiktigt i början, man ska nästan bara trycka ullen runt runt. När ullen börjar sitta fast en aning, går det bättre att börja gnugga lite mera. Ta lite extra såpa i handen i början om det glider dåligt
 6. Använd sen tekniken ”rulla chokladbollar” så är du snart klar med din tovade tvål. Fyll på med mer varmt vatten. Eftersom du har en tvål inuti din ull, så börjar den snart skumma av sig. Då fyller du bara på med varmt vatten och inte mer såpa, annars blir det bara skum av alltihopa
 7. Allt eftersom du tovar, och kanske tar en paus ibland så blir tovningen kall, då trycker man ut så mycket kallt vatten det går, och fyller på med varmt, när man börjar om att tova
 8. Tovning får man av ”ull-värme-gnuggning/friktion- såpa” i trevligt samarbete. Så prova dig fram till ditt sätt!
 9. Avsluta med att skölja ur din tvål i rent vatten, så den bara luktar tvål, inte såpa…
 10. Och vad gör man med den när tvålen tagit slut…? Ja, det kanske du får se några tips på här framöver, eller ge oss dina tips på vad du har gjort av tomma tvålfodral?

Så här fina tvålar blev det under slöjdkvällen

Tisdagar är slöjdkväll på Handens hus  och nästa kväll blir den 26 oktober. Då ska vi tälja gömmor för små viktiga saker. Se resultatet här på ”365 saker du kan slöjda”, den 2 november 2010.

Text och bild: Anneli Rundström Karlsson som är länshemslöjdskonsulent för barn och unga i Västerbotten och under hösten 2010 även vikarierar som kommunkonsulent i slöjd och konsthantverk på Handens hus i Skellefteå.

Läs mer om hemslöjd i Västerbotten här. I Skellefteå finns Handens hus, forum för slöjd och konsthantverk, som bla ordnar slöjdkvällar, hemslöjd i skolan och driver Slöjdklubbar för barn. Klicka dig gärna vidare till dem här.

2 Kommentarer

 1. Helena
  19 oktober, 2010

  Superbra idé Anneli!
  Det ska jag absolut testa med mina elever!
  / Helena

 2. lilla a
  21 oktober, 2010

  Detta är så märkligt att det måste prövas..

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.