#161 Använd dina gamla VHSband

Ta till vara på dina gamla VHSband.
Text och bild: Gundla Johnson, Kungsbacka hemslöjdsgille

8 vill slöjda detta
Loading...

Förra året var jag på Glimåkradagen (vävmässa) och köpte en vävnota på hur man väver en väska med inslag av gamla VHSband. (Idé och design av: Birgitta Andersson)

Nu har jag vävt ett antal, jag hade merc.bomullsgarn till varp och mellanslag och tredubbelt videoband i inslaget.

Bra sätt att ta tillvara på gamla filmer, man ändå aldrig kommer att se!

Text och bild: Gundla Johnson, Kungsbacka hemslöjdsgille

4 Kommentarer

 1. Elin
  25 oktober, 2010

  Vad är en vävnota? Behöver man det för att kunna väva en sån där väska eller kan man göra det utan? Har införskaffat en vävstol i hopp om att lära mig, och detta att återvinna videobanden kändes väldigt lockande som projekt 🙂

  • Pia Jägstrand
   25 oktober, 2010

   Hej! En vävnota kan man säga är den beskrivning av hur man trär varptrådar och sedan knyter upp tramporna i västolen. I vävnotan kan man exempelvis också se hur man sen ska göra inslagen, i det här fallet med videobanden. Roligt att du skaffat en vävstol! : ). Det skulle vara bra om du hittade någon i din närhet som kanske vävt tidigare, och som tillsammans med dej kunde sätta upp en väv i din vävstol, där ni kan testa att väva. Det är nog lite knepigt att få till dej helt själv om man aldrig gjort iordning en vävstol för vävning. Ett annat alternativ kan vara att kolla hur det är med kursutbudet när det gäller vävning där du bor.
   När jag själv för 15 år sen skulle prova på om vävning var något för mej, så letade jag upp en kurs i vävning som ABF hade i Gällivare, där jag bodde. Där fanns förutom en bra handledare en massa andra trevliga ”vävtanter”(tyckte jag då…nu är jag nog en själv också) som gjorde att jag lärde mej en del och framför allt fick prova på att väva lite olika saker. Det är verkligen roligt med vävning, men kräver att man får avsätta lite tid på att sätta sej in i ”vävningens mysterier”. Hör gärna av dej till mej om du vill, så kanske jag kan hjälpa dej att hitta vägar till hur du kan få prova på att väva där du bor. Hälsar Pia http://www.hemslojden.info

 2. Regina
  28 oktober, 2010

  Hej!

  Jag har för vana att ta kort under mina slöjdprocesser (inte alltid, men när jag gör ngt nytt, eller när jag gör ngt jag inte tidigare tagit kort på). Jag har tagit bilder och kommenterat under uppsättning av flera vävar, alltifrån varpning till resultat. Jag vet inte om det kan vara av intresse på ngt sätt… Man lär sig inte att väva av mina bilder, men man ser rätt tydligt vad som sker.

  Mvh

  Gina

  • Pia Jägstrand
   29 oktober, 2010

   Hej Gina, Tack för ett fint erbjudande…om jag förstår saken rätt tänker du att vi kan få visa bilderna här på ”365 saker…”? Just nu i skrivande stund vet jag inte exakt hur och om vi skulle kunna använda dem, men du kanske kan höra av dej till oss på telefon eller mejl så får vi höra mer om hur du tänkt? /Pia (på http://www.hemslojden.info hittar du kontaktuppgifter om du vill höra av dej). Trevlig helg! : )

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.