#171 Sy en liten fågeldyna i tvist

Våra museum är fyllda av textila skatter, gör som Annika Jeppson, och inspreras du med.

2 vill slöjda detta
Loading...

Detta är ett mönster som jag har ritat av från ett tvistjynne som finns på Trelleborgs museum. (jynne = sittdyna) Jag tog ut en detalj, och gjorde om till en liten liten dyna, som fick bli en dyna till mina nålar.

Orginaljynnet är speciellt tycker jag. Centralmotivet är mycket traditionellt med en riddarstjärna, och så är det små fabeldjur runt om som känns väldigt ålderdomliga. Sedan är färgsättningen helt otraditionell med vinröd bakgrund och riktigt skarp lila på vågbandet runt kanten och även på bladen på riddarstjärnan.

Lila kan man ju inte göra så skarp och självlysande med växtfärger, så jag förmodar att det är glädjen över de nya anilinfärgerna som man får se prov på.

Färger: Lila, vinröd och röd.

Jag fick leta endel för att hitta broderigarn av samma kulör som i orginalet. Jag använde tvåtrådigt ullgarn från Wålstedths, Klippan och Brage. Väven är sk på tvistväv, som bla säljs i hemslöjdsbutiker. Baksidan är av vadmal och likaså hörnavsluten. Se inlägg #71 för avslut i hörnen.

Du behöver inte rita över mönstret på väven. Räkna rutor från kanten och börja med tuppen. Sedan fyller du på runt om.

Tvistsöm sys nästan som korsstygn, men är lite friare. Du syr på det håll som gynnar möntret bäst… längs med mönstret liksom.

         

Text: Annika Jeppson, slöjdare, arkeolog och tecknare från Malmö
Bild: Sofia Andersson
Bild på tviststygn: Helena Ericsson.
Läs mer om tvistsöm på brodera.nu

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.