#174 Sy en bakelse i helgen

Den här beskrivningen har kommit till genom Slarvan – ett projekt om textilt återbruk som pågick under 2007-2008. Projektet var ett samarbetsprojekt mellan de textila länshemslöjdskonsulenterna i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.
Idé och form bärbakelse: Ingrid Södersten

2 vill slöjda detta
Loading...

När man läser på Wikipedia om Bakverk i kalendern  (lite kul titel…), ser man att det finns en himla massa dagar och ibland hela veckor(!) då man brukar fira med någon sorts bakverk. Prinsesstårtans vecka lär vara i slutet av september till exempel. På datumet som var igår, 6 november,  har det sedan 1909 bakats Gustav Adolfsbakelser till minne av Gustav II Adolfs dödsdag (…det var ju det där dimmiga slaget vid Lützen 1632)… och idag lär det enligt Wikipedia vara Kladdkakans dag. Vi tycker ju att man lika gärna kan sy sitt bakverk : )…och kanske gör man det för att fira något helt annat än Gustav II Adolf… Här nedanför är i alla fall receptet på hur du kan sy en bärbakelse: beskrivning_1

Material:

Linnetyg
Gamla spetsar
Lingarn i ”bäriga” färger
Fluffiga linblånor eller annan fyllning

 

beskrivning_2

Redskap:

Synålar
Knappnålar
Måttband och sax.

beskrivning_3  

Gör så här Klipp till två rundlar i linnetyg, ca 11 cm i diameter. Sy ihop de två rundlarna med glesa förstygn. Klipp till kantstycket: 18×40 cm. Vik det dubbelt på bredden.

beskrivning_4

Nåla fast kantstyckets klippta kant mot rundeln, och sy fast med förstygn. Vänd arbetet med rätan ut. Vik in kanternas överblivna tyg och sy ihop med förstygn till ett ”rör”.

beskrivning_5

Fyll bakelsen med linblånor.

beskrivning_6

Nysta små lingarnsbär. Fäst med små stygn de yttersta garnen i nystanet och lämna den sista änden hängande för att kunna sy fast bären på bakelsen med. Mät bakelsens omkrets och klipp till spetsen. Den ska vara lika lång som bakelsens omkrets +3 cm. Sy fast spetsen på bakelsen med små kaststygn. Vik in spetsens kortsidor där de möts och sy ihop med små kaststygn.

 

Grädde eller choklad? Vitt linne blir gräddbakelse och brunt linne chokladbakelsel Bakelsen kan också dekoreras med tygblommor. Om du vill dekorera ovansidan med band så går det åt ca 2 meter. Använd till exempel ett linneband, ca 1 cm brett. Vecka löst och fast så det påminner om fluffig grädde.

 

Den här beskrivningen har kommit till genom Slarvan – ett projekt om textilt återbruk som pågick under 2007-2008. Projektet var ett samarbetsprojekt mellan de textila länshemslöjdskonsulenterna i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. Idé och form bärbakelse: Ingrid Södersten En slarva är ett annat ord för trasa eller en utnött tyglapp.

3 Kommentarer

  1. Sara
    16 februari, 2011

    Tokcharmig bakelse! 🙂 Men jag blev kär i fatet! Vad är det för tillverkare?

  2. Pia
    18 februari, 2011

    Ska undersöka det nästa vecka, när jag har möjlighet att läsa under fatet : )….ber att få återkomma/Pia

  3. Pia Jägstrand
    21 februari, 2011

    Nu har jag tittat på fatet, som förmodligen hör ihop med en tekopp, som jag inte har. På baksidan står det: Hackefors Porslin Sweden. /Pia

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.