#186 Gör en potatissticka

Trött på att använda gafflar eller knivar för att känna om potatisen är klar? Gör en provsticka, ett ovärderligt verktyg i köket!

10 vill slöjda detta
Loading...

En praktisk och snygg provsticka  (du vet en sådan som man sticker i grönsakerna för att se om de är lagom kokta?) gör du av ståltråd. Själva ”stickan” bör vara av rostfri tråd men de andra delarna görs av vanlig galvad (förzinkad) tråd. De kommer ju inte i kontakt med maten. Det skulle vara nästan omöjligt att få till fina små böjar av rostfri tråd eftersom den är så himla hård.

Material
En rostfri tråd, ca 1,5 mm tjock
Galvad järntråd i samma tjocklek
Galvad järntråd ca 0,6 mm tunn.

Här användes en cykeleker till stickan. De är rostfria. Men knyck inte från andras cyklar. Har du inget gammalt hjul över så går det att köpa lösa eker för några kronor.

Knipsa av en bit av den galvade tråden, ett par decimeter lång. Gör en snygg ögla mitt på genom att bocka tråden med en rundtång. Bocka för mycket och böj sedan tillbaka enligt följande:

Lägg ihop delarna de två delarna

Gör nu två delar till, som du plattar ihop helt. Klämm ihop dem med en tång för bästa resultat. Trä på dem så här:

Linda nu samman de olika delarna med en tunnare tråd.

Linda några centimeter. Vik därefter upp alla de tjocka trådarna utom den rostfria mittpinnen. Använde tex tången som stöd så att böjarna bli lika allihopa.

Knipsa av alla i samma längd. Fäst den tunna bindtråden genom att vira den några varv kring en av de tjockare trådarna innan du knipsar av den.

Böj nu ut alla ändarna till snygga krumelurer.

Färdig!

Potatisstickan gjordes av Melanie Karlsson från Huskvarna, på slöjdlägret Balders Möte som arrangeras i södra Sverige varje sommar.
text och bild: Sofia Andersson, hemslöjdskonsulent i Skåne. Mer om trådtjack och vilka material man ska välja hittar du på Slöjd i Skåne

1 Kommentar

  1. Potatisstickor « Assint rämmil
    18 november, 2011

    […] du kan slöjda och blev inspirerad av potatisstickan dom har gjort där och ville göra en egen. Här finns beskrivning på hur man […]

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.