#192 Växtfärga med sånt från närbutiken

Våga växtfärga! Det behöver inte kräva så mycket förberedelser, planering och jobb som man kan tro. Både gurkmeja och alun kan du hitta i kryddhyllan på din lokala mataffär. Perfekt om du vill prova på att växtfärga men inte riktigt vet om det är något för dig.

3 vill slöjda detta
Loading...

Våga växtfärga!

Det behöver inte kräva så mycket förberedelser, planering och jobb som man kan tro. Både gurkmeja och alun kan du hitta i kryddhyllan på din lokala mataffär. Perfekt om du vill prova på att växtfärga men inte riktigt vet om det är något för dig.

Gurkmeja är den krydda som gör att curry blir gult, den finns att köpa både på påse och i burk i dom flesta mataffärer. Det billigaste märket funkar utmärkt, jag har inte märkt av mer färg från dyrare märken. Färgen på garnet blir en varm gul färg.

Alun finns också i kryddhyllan och används i en del gurkinläggningsrecept.

Recept för växtfärgning med gurkmeja:
100 gram ullgarn eller ylletyg
50 gram gurkmeja
20 gram alun
Dessutom behöver du:
en termometer (kökstermometer funkar bra)
en klocka
en köksvåg
en rejäl kastrull

Börja med att ta ett annat garn (t.ex. mattvarp) och bind om din garnhärva på minst fyra ställen. För att färga garn så måste garnet vara i härva, inte uppnystat.

Tvätta garnet
Om ditt garn är otvättat måste du tvätta och skölja det ordentligt. Istället för att slösa dina pengar på dyra ulltvättmedel så kan du använda vanligt handdiskmedel eller billigt schampo, det fungerar precis lika bra. Skölj garnet noga, minst tre sköljvatten. Du vill inte ha några rester av diskmedel eller tvättmedel kvar i garnet. Tvättar det gör du enklast i en hink eller ett handfat.

Betning
Efter att du har tvättat garnet så skall garnet betas. Det gör man för att färgen ska fästa bättre i garnet. Börja med att koka upp lite vatten i en vattenkokare, eller om du har riktigt varmt kranvatten (minst 50 grader) så ta lite ur kranen. Häll upp ditt varma vatten (räcker med en deciliter eller två) i en kastrull som rymmer minst 5 liter per 100 gram garn/tyg och häll i 20 gram alun i det varma vattnet. Rör om tills alunet har löst sig ordentligt i vattnet. Häll i mer vatten, du behöver cirka fem liter.

Lägg i garnet, observera att det aldrig får skilja mer än 30 grader mellan vattnets temperatur och garnet när du lägger i garnet. Vattnet ska alltså vara kroppstempererat när du lägger i garnet och absolut inte för varmt! Värm sedan ditt alunbad till 90 grader och låt det sjuda (dvs, håll temperaturen 90 grader) i drygt en timme.

Fiska upp garnet ur alunbadet och låt det svalna så att du kan lägga ner det i ett kallare bad. Garnet svalnar ganska snabbt i rumstemperatur. (Har du två stora kastruller så kan du förbereda färgbadet och slipper då nedkylningsprocessen).

Färgning
Häll upp fem liter vatten i en kastrull, gärna regn-/sjövatten som inte har gått igenom moderna vattenledningar. Vissa vattenledningar avger nämligen ämnen som påverkar färgen. Blanda ut 50 gram gurkmeja i vattnet, rör runt ordentligt och lägg sedan ner ditt garn.

Värm färgbadet till 90 grader, sedan ska badet hålla temperaturen i cirka en och en halv timme. Om man vill kan man använda färgbadet för att färga mer garn, så kallat efterbad. Man följer då exakt samma procedur som tidigare men färgen blir svagare.

Sköljning och eftertvätt
Om man inte orkar/vill/kan skölja och tvätta garnet på en gång så gör det absolut inget om man låter garnet svalna i färgbadet, eller till och med ligga över natten. Tvärt om så är det bara positivt. 

Efter att garnet har färgats så ska man skölja det tills sköljvattnet är klart och fritt från färgrester.

Sedan ska det tvättas, åter igen så funkar diskmedel eller shampo hur bra som helst. Skölj garnet noga, minst tre sköljvatten. Efter det så hänger du ditt garn på tork och när det torkat kan du sticka, virka, nålbinda eller brodera något fint med ditt eget växtfärgade garn.

Självklart går det bra att färga mindre/större mängder garn per omgång om man bara har lämpliga grytor för det, det är bara att anpassa receptet.
Text och bild: Linn Eriksson

Linn bloggar om hantverk, pyssel och bakning under namnet Pleu. Där hittar du även fler färgningsrecept.

7 Kommentarer

 1. Silje Andersson
  25 november, 2010

  Färga med lök skal är ju en klassiker annars o säkert billigare än gurkmeja också… då är det ju bara att gå till löklådan o plocka på sig massor av skal så slipper man samla på sig sin egen. det brukar ju alltid ligga massa skal runt löken som aldrig kommer till användning annars.

 2. Pleu
  25 november, 2010

  Det är så himla kul att få gästblogga hos er och få chans att inspirera och nå ut till fler människor. 😀

 3. Lina
  21 december, 2010

  Jag testade att göra det här i micron och det gick jättebra! 🙂 http://www.linanaas.se/2010/12/farga-garn-the-hetsmongo-way/

  Vet dock inte hur beständigt det blir :S

 4. Linda
  21 februari, 2013

  Vore bra med en lista på saker som man kan använda för färgning. Tänkte eventuellt testa att färga lin eller ull senare i år, men kan inte bestämma mig för vad jag vill ha för färg… Lök låter intressant förstås.

  • Malin Rehnstedt
   23 mars, 2015

   Hej Lina!
   Det var ju ganska länge sedan du skrev detta inlägg men du kanske fortfarande är intresserad eller någon annan läsare är det.
   Det är MYCKET lättare att färga ull med dessa ämnen, lökskal, gurkmeja mm. Lin är svårare. Det beror på att lin är en växtfiber, samma med bomull. Det behövs vissa kemikalier för att få färgen att fästa. Ull är en fiber av proteintrådar och är lätt att färga med olika växter. Siden går också att färga som ull men trådarna är tunna så var försiktig.
   Lökskal är väldigt lätt att använda. Man behöver 15-25 gram alun per 100 gram garn. Inte mer än 25 gram, då blir garnet väldigt strävt. Lägg lökskalen i en tvättpåse eller annan finmaskig påse. Då slipper du skalbitar i ditt garn. Ta ungefär en liter löst packade skal till ett hekto garn. Kanske mer. Koka lökskalen i mycket vatten några minuter i en stor rostfri gryta. Vattenmängd och grytans storlek beror på hur mycket garn du ska färga. Låt det svalna till ungefär 80 grader. Lägg i alun och sedan garnet. Låt grytan med lökskal, garn och vatten stå på svag värme några timmar. Mycket svag värme, det får inte koka, eller ens sjuda. Då blir garnet strävt. Låt sedan garnet svalna i grytan till handvarmt. Skölj i handvarmt vatten och häng upp till tork. Klart!
   Samla lökskal i affärens lökställ om du vill ha mycket. Gula skal ger gul-orange färg. Röda skal ger brun färg. Björklöv ger ljusgul färg, i övrigt samma recept.
   Googla om du vill ha fler tips på växtfärgning. Det är jättekul tycker jag.

 5. Färg från natur och skafferi | Slöjd händer
  12 juni, 2014

  […] Vill du komma igång redan idag – titta i skafferiet och se vad du har där. Här kommer ett tips […]

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.