#204 Gör en oro

7 vill slöjda detta
Loading...

Förr tillverkade man takkronor – oroar- som hängdes över bordet eller över barnens sängar Man gjorde också särskilda kronor till bröllop. Oron skulle helst hängas upp i ett kvinnohår för att den lätt sattes i rörelse vid minsta drag, och på så sätt snärja onda andar.
Oron kunde vara tillverkad av halm eller vass och dekorerades med tygbitar, äggskal, papper eller något annat vackert som man hade till hands. Oroar gjorda i halm och vass förekom företrädesvis i de delar av Sverige som var jordbruks- och kustlandskap där man hade stor tillgång på materialet. I andra delar av landet var oron gjord av andra material.

Du behöver:
halm – mellanstrån eller rotstrån, jämntjocka
lingarn 35/3
lång stoppnål eller en bit tunn metalltråd som du viker dubbel om tråden, bra till långa strån
sax
linjal

Gör halmoktaeder så här:
Klipp 12 st exakt lika långa halmstrån. Mät till ett strå och använd som mall. Du kan använda både råg-, vete- och havrehalm. Ett halmstrå har knän. När man använder hela strån är det viktigt att tänka på att stråt är lite skörare just där. Behöver man ett kortare strå klipper man bort knäna.

Träd upp strå 1, 2 och 3 på en lång tråd som ska räcka till hela kuben.
 Knyt ihop med en råbandsknut, så att den inte löper, till en trekant. Se bild a.
 Lämna en trådände i början som är ca 5 cm.

Fortsätt att trä på strå 4 och 5. Se bild b.

Knyt genom att trä tråden in genom den första triangeln och gör ett omtag. Se bild c.

Gör sedan ett omtag till och träd tråden genom öglan, drag åt. Se bild d.
 Fortsätt likadant med strå 6, 7, 8 och 9, 10 och 11. Se bild e.

Trä på strå nummer 12.
 Knyt samman tråden, som du lämnade i början, med den änden som är i nålen.

Trä tråden genom strå nr 1 och sammanfoga lyktan med två halvslag. Se bild f.
 Spara tråden för upphängning.

De olika halmkropparna sammanfogas till en halmkrona. Dekorera med garntofsar, ulltussar, pappers- eller tygbitar.

Det finns massor med varianter på tredimensionella former. Släpp fantasin loss! Har du ingen halm kan du använda vass eller varför inte sugrör.

Vill du ladda ner beskrivningen som PDF eller hitta fler saker att göra i halm? Klicka dig vidare till Hemslöjdsportalen

Historia & beskrivning: Lena Andersson, hemslöjdskonsulent i Blekinge i samarbete med Hemslöjdens Förlag.
Illustrationer: Linda Svensson
Foto: Kalle Forss, hemslöjdskonsulent i Skåne

7 Kommentarer

 1. jenny
  15 september, 2013

  jätte fint men har inte tillgång till halm. ngn som vet var? förslag på andra material som kan användas som också är ihåligt?

  • Tobias
   17 september, 2013

   Jag kan tänka mig att tex. vass också funkar även den har inte samma lyster. Annars går det bra med sugrör om du kan tänka dig en modernare variant. Jag är egentligen dålig på halm och gissar att det är hemslöjdbutiker som gäller i de städer de fortfarande finns. Tar man sig utanför stan däremot finns det halm på varenda gård med djur och den är billig. Men då blir det till att plocka ut de fina och jämntjocka stråna själv.

 2. Jag gjorde mig en oro - Sticklingen
  17 december, 2014

  […] “Förr tillverkade man takkronor – oroar- som hängdes över bordet eller över barnens sängar Man gjorde också särskilda kronor till bröllop. Oron skulle helst hängas upp i ett kvinnohår för att den lätt sattes i rörelse vid minsta drag, och på så sätt snärja onda andar. Oron kunde vara tillverkad av halm eller vass och dekorerades med tygbitar, äggskal, papper eller något annat vackert som man hade till hands. Oroar gjorda i halm och vass förekom företrädesvis i de delar av Sverige som var jordbruks- och kustlandskap där man hade stor tillgång på materialet. I andra delar av landet var oron gjord av andra material.” Källa: 365 saker du kan slöjda. […]

 3. Lucka 18 | Slöjdsalarna på Växthuset
  18 december, 2014

  […] Källa: 365 saker att slöjda […]

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.