#211 Nu blommar det i granen!

3 vill slöjda detta
Loading...

När Handens hus i Skellefteå hade sin sista slöjdkväll för året var temat Julblommor i papper. Som förr slöjdar vi fina blommor som står sig hela vintern!. Här kan du se resultatet av decemberkvällens prassliga slöjdande, och beskrivningar på två olika sätt att som förr slöjda blommor i silkespapper. Vi hade även lokaltidningen på besök och här kan du snart se hur det reportaget blev. Visst känner du redan glögg och saffransdoften från köket?

Blommor hör till de äldsta julgransprydnaderna. Det finns omnämnt i litteratur redan på 1600-talet. Konstgjorda blommor förekom som festdekorationer ända fram till slutet av 1800-talet. Vid den tiden innehöll tidningarna många beskrivningar på pappersblommor till julgranen. Att ha blommor i granen kan både ha en religiös betydelse, där legender berättar om växter som blommar på julnatten, som i julpsalmen ”det är en ros utsprungen” som är en översättning av en tyskt katolsk julsång från 1588 eller att det helt enkelt är vinterblommor. /Fritt ur boken Granna granen -julgransprydnader från 1870 till 1930 av Maria Flinck

Då sätter vi igång:

 • Silkespapper i olika färger
 • Penna och linjal
 • Sax
 • Ståltråd, gärna grön tunn ”myrtentråd/blomstertråd” som köps i blomsteraffär på spole
 • Grön växttejp, kan finnas i blomsteraffär eller Tiimari
 • Crepépapper och papperslim, om du inte hittar växttejp

 1. Två kvadrater klipps ut, här ca 10x10cm
 2. Vik ihop i fyra delar, på mitten
 3. Vik den lilla kvadraten till en triangel
 4. Klipp triangel rund i toppen
 5. Vik ut och du har två stora blomblad
 6. Lägg dem på varandra, ta ihop i mitten och forma till en blomma
 7. Bind ihop blomformen med järn- eller växttråd, spara en extra lång bit till stjälk
 8. Tejpa med växttejp eller limma en remsa crepépapper runt järn- eller växttråden och längst med stjälken, så lång du behöver.
 9. Forma och puffa till blomman innan du sätter upp i granen!

Ännu enklare gör du med ett enda långt papper som du rynkar ihop samtidigt som du virar runt runt!, så här:

Det finns mängder av sätt att göra pappersblommor, och massor av varianter. Börja med det här så kommer du säkert på fler sätt!

Lycka till!

Tisdagar är slöjdkväll på Handens hus! Alla är välkomna till Slöjdkvällarna mellan 18.30-21.00 på Nordanå i Skellefteå.  En del av resultaten publiceras här på “365 saker du kan slöja”. Se tidigare inlägg på #140, #155, #169, #183

Text och bild: Anneli Rundström Karlsson som är länshemslöjdskonsulent för barn och unga i Västerbotten och under hösten 2010 vikarierar som kommunkonsulent i slöjd och konsthantverk på Handens hus i Skellefteå.

Läs mer om hemslöjd i Västerbotten här. I Skellefteå finns Handens hus, forum för slöjd och konsthantverk, som bla ordnar slöjdkvällar, hemslöjd i skolan och driver Slöjdklubbar för barn. Klicka dig gärna vidare till dem här.

1 Kommentar

 1. Eiwor E Friedel
  23 december, 2013

  Så fint så , vi hade röda blommor i våran gran på Stenhuset i Surahammar . Alla beundrade dess pynt .

  Mvh

  Eiwor E Friedel

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.