#261 Fläta band!

6 vill slöjda detta
Loading...

I nästan alla kulturer och alla tider har flätade band förekommit. Man plockar trådarna, upp och ner, i en viss ordning och mönster bildas genom färgbyten. Banden kan flätas på diagonalen eller i spets, i tuskaft eller i kypert. Dialektala benämningar är plockband, slingade, smöjda eller vilkade band.
Banden är lätta att fläta och användbara till lite av varje, här föreslår jag att du monterar band på en liten börs.

Flätat band i tuskaft
Varp:
Norskt konstvävnadsgarn i två olika färger.
Varplängd: Mät trådarna till önskad längd på bandet, räkna med ca 15 % invävning.
Vävning: Spänn fast trådarna vid ett fast föremål. Plocka med hjälp av fingrarna upp varannan tråd och ner varannan tråd. Den öppning du får kallas skäl. Dra igenom en av trådarna, vilken beror på mönstret, och sträck varpen för att få ett jämt och snyggt band. Följ nedanstående plock- och färgmönster. Om du dubblerar trådlängden och halverar trådantalet kan du vika trådarna på mitten och får då en ögla i ena änden. På så vis får du en snygg början på bandet. Avsluta bandet genom att knyta en tråd om trådarna.

Band med viggmönster
Dela trådantalet i två, med lika många trådar av varje färg i varje grupp. Plocka upp ett skäl, se ovan, från mitten och ut mot kanten i den ordning trådarna ska komma för att bilda mönster. Dra den yttersta kanttråden genom skälet mot mitten och över till andra trådgruppen. Plocka upp ett skäl på den sidan och dra den yttersta kanttråden över mitten och till trådgruppen på motsatt sida. Plocka upp ett nytt skäl i första trådgruppen och dra kanttråden över mitten till motsatta trådgruppen. Fortsätt så tills bandet är färdigflätat.


Diagonalmönstrat band

Placera trådar med samman färg intill varandra. Plocka upp ett skäl och dra den yttersta tråden från ena kanten genom skälet till den andra kanten. Plocka upp ett nytt skäl vid den första kanten, dra den yttersta tråden genom skälet och till den andra kanten. På så vis bildas ett diagonalmönster med snedställda ränder.


Tvärrandigt band
Ett tvärrandigt band får du om du tar två färger och låter trådarnas färg komma varannan gång och flätar från kant till kant. Varje gång du plockat upp ett skäl ligger alla trådar av en färg i överskälet och alla trådar av den andra färgen i underskälet. Färgerna växlar vid plockning av ett nytt skäl.

Långrandigt band
Placerar du istället trådarna två och två tillsammans av varje färg och flätar bandet blir det långrandigt. När du plockar upp skälet blir varannan tråd i ena färgen och varannan tråd i andra färgen. Du flätar från kant till kant.

LITEN BÖRS DEKORERAD MED BAND
Material:
Kläde eller vadmal i önskad färg, ca 12 x 28 cm
1 dragkedja 10 cm lång
Flätade band i önskat antal och modell
Sytråd
Dela tyget mitt itu så du får två bitar, 12 x 14 cm. Placera ut banden på tyget, tänk på att bredden på börsen är 12 cm. Sy med sytråden fast banden, använd kaststygn. Låt bandets sömsmån sticka ut en aning utanför tyget. Sy, med långa tråckelstygn, ihop tygbitarna vid börsens öppning. Vik sömsmånerna, ca 1 cm, åt var sida. Pressa. Sy fast den stängda dragkedjan genom att nåla fast den i den hoptråcklade öppningen. Kontrollera att kedjan kommer mitt i sömmen. Sy, på symaskin, fast dragkedjan. Vik tyget dubbelt med banden inåt och sy, på symaskin, ihop börsens sidor. Vänd börsen rätt igen.


Idé och utförande: Birgitta Nygren, hemslöjdskonsulent på Gotland i samarbete med Hemslöjdens förlag
Ladda ner beskrivningen som PDF

5 Kommentarer

 1. HeyLeon
  2 februari, 2011

  Jag skulle väldigt gärna vilja prova detta, men tyvärr räcker inte den här beskrivningen i text till att jag ska förstå hur det ska gå till. Detta är ett problem med många av tipsen på den här sidan. Jag efterfrågar fler bilder, pilar, markeringar och steg-för-steg! Tråkigt att bli inspirerad men samtidigt känna sig dumförklarad när man inte förstår…

 2. Pia Jägstrand
  2 februari, 2011

  Det är rätt stor variation när det gäller svårighetsgraden på tipsen vi lägger ut här på bloggen, och många olika personer är det som gjort beskrivningarna, var och en på sitt sätt. Vi medvetna om att det kan ställa till problem. Bra att du påminner oss om det för vi vill såklart inte att någon ska känna sej ”dumförklarad”.
  När det gäller flätade band så är det vi kan göra just nu att komma med tre boktips där det finns bra beskrivningar av flätning med bilder. De två första böckerna är rätt gamla och dem hittar du nog bara på bibliotek eller antikvariat. Den tredje är en som man både kan få tag i på biblioteket eller i butik.
  Flätade band – Margrethe Hald – LTs Förlag, ISBN 91-36-00909-1
  Band på många sätt – HV Konsulentkursen – ICA bokförlag, ISBN 91-534-0450-5
  Pärlor och band – Elise Nilsson – ICA bokförlag – ISBN 978-91-534-2793-3

 3. HeyLeon
  3 februari, 2011

  Tack för tipsen!

 4. Pia Jägstrand
  4 februari, 2011

  Tack för att du tyckte till : )

 5. Lisbeth JohanssonLisbeth.bergedal@gmail.com
  2 augusti, 2014

  Vilken grovlek (meter/kg) är det på garnet till banden ? Hälsningar Lisbeth Johansson

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.