#275 Sy en påspåse!

9 vill slöjda detta
Loading...

En påspåse är en avlång påse med öppning i båda ändarna, tänkt för förvaring av plastkassar, men man kan förstås förvara toarullar, vantar, blöjor eller något annat i den också.

Det här behöver du:
En bit tyg, som ska vara något längre än du vill ha påsen och dubbelt så bred. (Jag har sytt mina påsar av begagnade kökshanddukar.)
Smalt resårband, cirka 50 cm.
Eventuellt broderigarn, band, knappar eller andra dekorationer.
En bit band till upphängning.

Sicksacka tyget i kanterna (behövs inte om du använder en handduk).

Om du vill dekorera påsen gör du lämpligen det nu. Jag använde kökshanddukarnas befintliga monogram som utgångspunkt och broderade till bokstäver så att det syns vad den är tänkt att innehålla. Du kan också brodera något helt annat, sy på en applikation, göra ett tryck på tyget eller sätta fast några fina band t ex.

Vik tygstycket på längden, rätsida mot rätsida. Sy ihop längs kanten med cirka ½cm sömsmån. Vänd så att rätsidan kommer utåt. Du har nu en lång tub.

Vik in tyget upptill och nedtill på tuben och sy en kanal, någon cm bred. Lämna en öppning på ett par cm där du trär in resårband. Prova hur långt resårbandet behöver vara för att öppningen ska bli lagom stor. (Det beror förstås lite på vad man tänkt förvara i påsen.) Sy eller knyt ihop resåren.

Sy fast en ögla av band eller tyg vid överkanten baktill, att hänga upp påsen i.

Ett annat alternativ är att sy påsen av benet från ett par uttjänta byxor. Då räcker det att sy kanaler med resår upptill och nedtill och så en hank förstås.

Text och bild: Ida Bergh.
Få mer inspiration av Ida på hennes blogg tyg och otyg.

3 Kommentarer

 1. Kerstin Juhlin
  16 februari, 2011

  Min hänger bredvid kökskandukarna i köket och där förvaras alla små plastpåsar som återanvänds i köket.
  Kerstin

 2. #276 Prova fusa plastpåsar med strykjärn « 365 saker du kan slöjda
  17 februari, 2011

  […] Här kommer ett tips från  *Slöjdklubben i Falun. De visar vad du kan göra med alla plastpåsar som du samlar i påshållaren från igår (inlägg #275) […]

 3. Hanne
  19 maj, 2011

  Byxben fungerar bra, använder barnens utvuxna knälappade jeans till påsåpsar

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.