#278 Laga stickade strumpor!

4 vill slöjda detta
Loading...

Hål vill man inte ha! Hål gör att man blir kall om fötterna! Laga dem så kan du fortsätta njuta ett tag till! 

Det var- 29 grader i förrgår här hemma och kylan ska fortsätta säger dom som vet. De varma hemstickade strumporna nöts ordentligt den här vintern! Om du lagar dina strumpor med kärlek och lite ullgarn så får du en trevlig stund framför brasan eller tv:n en kväll, i väntan på att vårvärmen kommer fram.

Här hemma i Västerbotten säger vi  ”tjocksockar” om stickade strumpor i ullgarn. Jag har lärt mig både att sticka och laga dem av min mamma, som lärt sig av sin mamma och vem vet vem som lärde henne, jag kom aldrig på att fråga. Kom ihåg att fråga dina släktingar vart de lärt sig saker de kan, om du har möjlighet, i det minsta lilla enkla kan det finnas en hel berättelse, en hel livshistoria. Dela gärna med dig här på 365slojd.se eller på facebooksidan.

Så här går det till och det finns inga rätt eller fel, bara hålet försvinner och att de fortfarande är sköna att ha på fötterna.

Före…

1. försök hitta ett garn som påminner om det garn som sockan är stickad av. Grovlek och material (helst ull) är viktigare än färgen om man lagar på ”osynliga” ställen, som under hälen.

2. Om du har en stoppsvamp använd den. Det är den svampliknande verktyget på bilden ovan, som man gärna har till hjälp när man stoppar. Den smala delen använder du till att stoppa smala saker, sådant som fingrarna på fingervantar! Har du inte en stoppsvamp kan du använda din knutna vänsterhand (om du är högerhänt) eller uppfinn något runt och hårt som kan stoppas in strumpan som systöd. Eller sök på auktioner och loppisar, dyra är de knappast eftersom få idag vet vad de används till.

3. Använd en lång stoppnål, den behöver inte vara spetsig. Det är lättare att väva sig fram med en trubbig nål.

På bilderna har vi ”klätt” stoppsvampen med vitt bomullstyg för att bilden skulle bli tydligare, och att det skulle vara lättare att se trådarna. Men prova det inte hemma, det är mycket lättare att laga utan tyget. 

4. Principen är den att man bygger upp ett galler åt ena hållet och åt andra hållet ”väver” man ihop hålet tätt. Varannan upp och varannan ner, och nästa varv tvärtom. Sy även en bit utanför själva hålet, så blir lagningen stabilare.

Efter…

Vad gör man när det till slut inte går att laga mer, jo min mamma brukar klippa bort foten, spara skaftet och sticka en ny fot! Vilket återbruk!
Prova dig fram eller kolla in det kommande inlägget om det senare i vår på den här sidan.

Stoppat av: Karin Rundström

Text  och idé: Anneli Rundström Karlsson, hemslöjdskonsulent i Västerbotten

Foto: Jonas Karlsson

8 Kommentarer

 1. Lena
  19 februari, 2011

  Det är enkelt att laga trasiga hälar när hälen är stickad sist, då bara att repa upp den och sticka en ny.

  Socka med häl stickad sist.

  Sticka sockan till där hälen ska vara.
  Sticka in en tråd i hälften av maskorna.
  Sticka klart sockan.
  Ta upp tråden sätt in fyra stickor.
  Sticka några varv runt.
  Tasedan in som vid tån.
  Sockan klar.

 2. Marie Standar
  19 februari, 2011

  Kul att ni tar upp raggssockstoppning! Tack för det! Ett fantstiskt återbruk vi borde tänka mycket mer på i slit-och-släng-samhället.

  Under andra världskriget fanns – åtminstone i Västergötland där jag bor – kvinnosammanslutningar som kallades för ”vidstickerskor”. De tog emot beredskapssoldaternas utslitna raggsockar, i säckvis, klippte bort fotdelarna och stickade dit nya på de felfria skaften och sände sedan tillbaka dem till armén.
  Ett heltidsjobb i beredskapstidens Sverige. Och om jag inte missminner mig så fick de även ersättning per par vidstickade sockor. Men jag är inte säker på den punkten.
  Någon annan som vet mera om detta kanske?

 3. Hanne
  19 maj, 2011

  Min mamma återanvänder fortfarande strumpskaften, det finns skaft som återanvänts både två och tre gånger. Fast det é klart hon föddes under kriget i Finland och dom hade det rätt knapert långt in på 60-talet innan ekonomin/levnadsstandad kom ikapp Sverige

 4. Anna Rappner
  20 december, 2012

  Bra inlägg! Men hur gör man för att fästa garnet? Bara dra runt några varv lite varstans eller?

 5. Pia
  21 december, 2012

  Hej Anna, roligt att du tycker bra om strumplagningsinlägget 🙂
  Se bara till att fortsätta sy fram och tillbaka några gånger, när du passerat hålet, så kan man säga att tråden är fäst…Innan du klipper av änden av tråden som är kvar så är det bra att sträcka ut den stickade lagningen lite grann… Hoppas du förstår hur jag menar?/Pia

 6. Anki1
  15 mars, 2013

  jag brukar försöka ”snörp” ihop hål som blir på sockor.Jag lärde mig att stoppa på riktigt som barn. Men jag drar ihophålet med kastsöm. Jag har upptäck att det inte alltid är så lätt att använda knynäven, och stoppsvamp är ganska omerdernt. en glödlampa (av den gamla hederliga sorten) funkar ganska bra

 7. Gudrun
  1 juni, 2013

  För att förstärka stoppen/lagningen kan man låta stark sytråd löpa med stoppgarnet.

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.