#282 Tälj en nystpinne!

8 vill slöjda detta
Loading...

Nystpinnen är ett finfint redskap vid nystning av stiliga nystan ur vilka garnet lätt går att ta inifrån mitten. Nödvändigt vid tvåändsstickning, samt bra närhelst du önskar att nystanet inte ska rulla iväg medan du virkar eller stickar av det.

En nystpinne är lätt att tillverka. Gör den ca 20-25 cm lång, avsmalnade och med en ”midja” ungefär på mitten. I denna knyts vid nystning änden av garnhärvan fast, sedan nystar man diagonalt runt pinnen, som vrids långsamt åt ett håll. När man är färdig och tar av nystanet från pinnen följer den inre garnänden med ut. Vackert!

Text och Bild: Katarina Widegren för hemslöjdskonsulenterna i Jämtland

Läs mer om slöjden i Jämtland och Härjedalen på bloggen slöjd och gamman

3 Kommentarer

 1. Elsie
  30 augusti, 2014

  Hej!
  Är det furu? Om man är rel. nybörjare:
  bör träet vara lite hårt eller går det med vilket trä som helst? Färskt eller torrt då man börjar?
  Tack för sidan!

  • Beatricé
   4 maj, 2015

   Jag provade i färskt trä och vilket träslag spelar ingen roll. Hårda träslag är hårdare att arbeta i och det blir då mer komplicerat än nödvändigt. Löv är dock att rekommendera. Krokiga pinnar funkar också. Bara den blir smalare nertill, så man kan dra av nystanett. Bara att prova på. Har du ingen egen gren att prova på eller undrar något, så fråga på.

   • Tobias
    19 maj, 2015

    Precis. Och jag föredrar att tälja i färskt eftersom det är så mycket lättare, men spara då helst en cm extra längd i ändarna ifall de spricker lite när de torkar. Den sista fintäljningen får göras när pinnarna torkat för att de ska bli släta och fina och då kan du även skära eller såga av den extra längden.

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.