#295 Sy en fastlagsbulle!

2 vill slöjda detta
Loading...

I dag är det fettisdag och enligt traditionen äts denna dag, som är den sista dagen före den kristna 40 dagar långa fastan fastlagsbullar, även kallade fettisdagsbullar eller semlor. Eftsersom det även är internationella kvinnodagen, tycker 365 redaktionen att vi idag syr fastlagsbullar till minne av alla handarbetande kvinnor genom tiderna!

Fastlagsbullar har vi ändå ätit i flera veckor nu

Du behöver:
Brunt tyg ca 20×20 cm.
Gräddvitt  tyg ca 6×20 cm
En liten bit frigolit
Elastonvadd
Kartong
Synål, sytråd
Florsocker

Klipp ut en rundel, ca 20 cm i diameter i ett brunt tyg.
Gör en liten ”bulle av frigoliten, lägg en tuss elaston på den.

Tråckla runt den bruna tygbiten, lägg i frigolitbullen och dra åt, fäst. Klipp en liten brun kartongrundel och limma på hålet i botten.
Vik gräddtyget på längden, lägg i en sträng elaston, tråckla längs långa kanten, dra ihop och forma grädden. Sy fast den på bullen.
Locket klipper du i kartong, lägg en liten tuss elaston på det, svep brunt tyg runt och snörp ihop det under locket. Sy fast locket på grädden.
Pudra florsocker över.

Text och semla: Kerstin Ydreborg, hemslöjdskonsulent i Jönköpings län
Foto: Kalle Forss, hemslöjdskonsulent i Skåne

2 Kommentarer

 1. Moni Ström-Lundin
  12 februari, 2013

  Hur tänkte ni nu? Bara undrar över det ni skrev om internationella kvinnodagen, den är ju inte förrän i mars, den åttonde mars. Samma datum varje år.
  Men semlor kan man ju sy i alla fall.

  • Hillevi
   13 februari, 2013

   Hej! 365slöjd har publicerat ett slöjdtips om dagen i snart tre år, även om beskrivningarna funkar kan texten vara inaktuell. Håll utkik. Det här tipset är från 2011 då fastlagsdagen var den 8 mars, men bullen håller än!

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.