#312 Koka lim av mjölk!

4 vill slöjda detta
Loading...

Det här behöver du:
2 dl lättmjölk
1 tsk matättika
1 kaffefilter
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vatten

Gör så här:
Värm mjölken till ungefär 37 grader (fingervarmt). Häll den i en skål och rör i ättika.

Låt stå i 3 min tills mjölken skiktar sig i en vit massa och en gulaktig vätska, sk vassle. Häll ut vätskan i vasken.

Häll den vita massan i filtret och låt ännu mer vassle rinna igenom.

Skrapa ner mjölkmassan i en ren kopp.

Rör ihop bakpulvret med vattnet. Rör till sist ihop bakpulverlösningen med mjölkmassan.

Klart!

Text och bild: Sofia Andersson, hemslöjdskonsulent i Skåne

16 Kommentarer

  1. Marie
    25 mars, 2011

    Det är lite synd att slänga vasslen, den går bra att använda som degspad.

  2. med nål och tråd
    25 mars, 2011

    Coolt. Hur ska den förvaras? I kylen? Eller måste den användas på en gång?

  3. Sofia Andersson
    25 mars, 2011

    Marie: Det är ett jättebra förslag! Håller verkligen med om att det är synd att kasta bort!

    Jag tycker man gör bäst i att förvara det svalt, och vet ärligt inte hur länge det håller sig… ska se om jag hittar någon som vet…

  4. Annika Hansson
    25 mars, 2011

    En undran om limmet: Vad passar det bäst för? Fungerar det med textil också?

  5. Sofia Andersson
    25 mars, 2011

    Jo alltså:
    Det man får fram är ett kaseinlim som går att använda till trä och papper. Har hört mig för och kollegor säger att det bör gå att spara ett par dagar i kylskåp om man har rena kärl och destillerat vatten. Kasein är ett protein som finns i mjölk. Det finns kommersiella kaseinlim att köpa.

    På wikipedia kan man läsa:
    Kasein (från latinets caseus, ost), ostämne, är ett fosforhaltigt protein som är huvudbeståndsdel i mjölkprotein och som har förmåga att binda kalcium.
    Om man tillsätter enzymet kymosin, som finns i löpe, får man kaseinet att koagulera och fällas ut som parakasein (egentligen kalciumparakaseinat) och bilda ost. Kasein som kommer ifrån surgjord skummjölk används i vissa livsmedel samt även som bindemedel i bland annat färger och lim.

  6. Tyg och otyg
    25 mars, 2011

    Jag håller med om att det går bra att baka på vassla, men tar inte vasslan smak av ättikan i det här fallet? Eller förbrukas syran i ättikan i nån slags kemisk process här?

  7. Ingrid Arobo
    25 mars, 2011

    Det går alldeles utmärkt att baka matbröd t ex med råg,många gånger tillsätter man ättika för att få en speciellt god smak på brödet!( smak av surdeg)
    Prova och njut!

  8. Mira
    25 mars, 2011

    Vasslen kan man göra mesost eller messmör på! Mmmmm…! 🙂

  9. Sofia Andersson
    25 mars, 2011

    Jag fick ett svar till:
    ”Det som händer är att mjölkens proteiner skiljs ut från resten av mjölken av ättikan, HC2H3O2. Proteinerna bildar långa molekylkedjor och det betyder att det blir klibbigt (jätte). Bakpulvret, NaHCO3, neutraliserar ättikans syrlighet och gör den smidig.
    Det är ju ett animaliskt lim och har således möjlighet att bli lite äckligt efter en stund (ett par dagar i rumstemperatur exempelvis). Förvara i kylskåp i tät behållare. Med tiden kan limmet förändra utseende men det håller tills det börjar lukta gammal äcklig mjölk helt enkelt.

    Förr i tiden så gjordes sånt här lim industriellt men nuförtiden så har man plast i stället. PVA. Mest för att mjölk kan bli äckligt.

    Man kan ju göra lim på simblåsor, hud, horn m.m. Jag misstänker att man kan göra lim på kyckling också. Jag slår vad om att detta är en upptäckt som gjordes under en grillkväll före gaffeln och tvålen.

  10. Lopplisa
    7 augusti, 2011

    Jätteintressant! Är det någon som har provat att limma med detta lim? Kan det vara något att använda i decoupagesammanhang eller missfärgas limmet med tiden, så till den grad att arbetet påverkas färgmässigt?
    /Pia

  11. Tonfisken
    22 november, 2011

    Tänkte tipsa vidare om att detta lim är bra att måla med! blanda med valfritt pigment och kör på. det är ju vattenlösligt och praktiskt. vassla är också bra för huden, eftersom det återställer ph värdet. toppen att ge händerna ett bad om man är torr eller har självsprickor..

  12. Ulrika Hännestrand
    27 november, 2011

    Funkar det med standardmjölk också?

  13. lopplisa
    12 april, 2012

    Har någon provlimmat eller målat något med detta lim?

  14. Jesper
    9 januari, 2013

    Roligt!
    Funkar fint m standardmjölk. Sila vasslen genom sil (typ tesil) först, sen melitta.
    Jag har limmat papper med gott resultat samt målat med på papper och tyg. Det går också mycket bra.

  15. Hannes
    19 december, 2013

    Kuriosa: har tänkt använda detta typ av ”recept”, eller ett hemmagjort gelatinlim, för att bygga en autentisk rund vikingatida sköld! Först för att lätt fästa de ca 0.8 cm tjocka plankornas sidor emot varandras kanter, sedan för att limma över linnetyg på dess sidor (även råhud fäst med nitar längs hela marginalen). Därefter kommer ett mittgrepp tvärs över plankornas längd, två kortare förstärkningar på dess vardera sida, sen till sist en rund sköldbuckla fäst framför ett hål precis i mitten.

    Tror den ska bli åtminstone 80-85 cm i diameter.

  16. Berit
    18 april, 2015

    Kokt vatten borde ha nästan lika bra hållbarhet som destillerat?

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.