#324 Gör nytt av gammalt skräp!

7 vill slöjda detta
Loading...

Kuddfyllningen som blev inramad!
För flera år sedan fick jag en fin kudde av svärmor. En vacker munkabälteskudde som henner mor Hildegard hade vävt för länge sedan. Kudden har legat i soffhörnet och verkligen prytt sin plats. Stoppningen har väl inte varit den bästa men kudden har fått ligga kvar. Förra året bytte jag innerkudde och slängde den slitna lakansvävkudden med den knöliga stoppningen i soporna.

Där hade den legat i några dagar när jag fick en tanke:
-Jag måste se vad hon stoppat den med, då 1910, eller däromkring!
Så jag klippte upp lakansväven. Där innanför fanns ett ljuvligt mönstervävt tyg. Detta sprätte jag i sömmen för att få det så helt som möjligt. Ut vällde tusentals små små tyglappar – siden, sammet, trasa, lump i många färger och mönster. Vilken guldgruva jag hade hittat.

Jag tvättade en handfull av krafset och strök bitarna. Sydde en liten färgmosaik av de små tygminnena på det gulrandiga fodret och sände en varm tanke till gamla Hildegard för hennes sparsamhet.

Därefter har jag tagit rätt på fler av de små tyglapparna… Har tex sytt fast dem på armband som här…

Text och bild: Kerstin Ydreborg, hemslöjdskonsulent i Jönköpings län

4 Kommentarer

 1. Maria Ho
  6 april, 2011

  Å vad det är härligt med textil historia :)! Vilken tur att du kom på att du skulle titta efter!

 2. Laila Johannesson
  6 april, 2011

  Vilket minne för livet…Skriv detta på baksidan av tavlan, extra minne o värde för framtiden och för den som får den någon gång! Härligt med minnen som man kan följa.

 3. Linnea
  7 april, 2011

  Härligt kreativt/Linnea

 4. Therese
  10 maj, 2013

  Tack för inspirationen! Behöver något nytt på väggarna och funderar på vad. Ett collage av kattbilder är redan planerat. Att göra en tavla med tygbitar var en rolig idé!

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.