#336 Fläta en trasmatta!

27 vill slöjda detta
Loading...

Mattor av flätor som sytts ihop

Fläta en matta av mattrasor!
Gör en matta av återbrukade tyger som klippts till remsor, flätas och sedan sys ihop

Material
: klippta tygremsor, vill du inte klippa mattrasor kan du hitta färdigklippta på loppis. Tätvävda bomullskvalitéer är bra att använda. Är trasorna smala, 1,5-2 cm, kan du ta remsorna dubbla, så har jag gjort, eftersom det blir ett livligare mönster. Tråd, dubbel sytråd eller annan stark tråd i färg som passar till trasorna.

Redskap:
sax, spetsig lite kraftigare nål med udd

Så här gör du en fyrfläta
: Börja med två tygremsor omkring 3-4 m långa, knyt en tråd på mitten och fäst i ett dörrhandtag. Nu har du fyra remsor att fläta med. Tar man tygremsorna för långa vill de gärna trassla sig. Det är smidigare att förlänga de allt eftersom man flätar. När du skarvar snedklipps remsorna i båda ändarna, läggs omlott och sys ihop. Du kan också göra en trefläta om du vill.

Så här börjar man…

Börja fläta från vänster sida och mot höger. Tag tygremsan längst till vänster och lägg den först över, sedan under och sedan över de tygremsor som du har på höger sida. Ta nästa tygremsa på vänster sida och fläta på samma sätt, över, under, över och lämna den på höger sida.

När du flätat en bit, kan det vara bra att ställa en tyngd på flätan, så att den ligger stilla. När du gör en paus i flätandet, kan du sätta en klädnypa där du slutar.

Flätning på bordet med en tyngd på flätan…

När du flätat ytterligare en bit formas flätan till en tät cirkel och sys ihop i kanten med kaststygn. Håll flätan så ledig som möjligt, så att mattan blir plan. Det tar sin tid, men gör man något varv då och då, så har man snart en matta.

Sömnad…

De flesta gamla mattor i den här tekninken var runda eller ovala. En ovanlig matta, som jag sett, där var flätorna sydda i olika former och i alla möjliga färger till en stor rumsmatta.

Treflätad matta där flätorna sytts ihop

Närbild av den treflätade mattan

Ladda ner beskrivningen i pdf-format:
#336 Fläta en trasmatta PDF

Beskrivning: 
Kristina Ersviken. Foto: Mats Pallin
Kristina och Mats är Länshemslöjdskonsulenter i Västerbottens län

 
 

 

 

14 Kommentarer

 1. Mira
  18 april, 2011

  Jättesnyggt – och alldeles perfekt för oss som inte har vare sig plats eller råd med någon vävstol!

  Förslag på hur man ska hålla ren en sån matta?

 2. Manuela
  18 april, 2011

  Tack Kristina för ditt fina tips. Händig som alltid är du. Ser att du syr ihop för hand.
  Jag har sett att det ska gå om inte flätan är för tjock att sy med zigzag på symaskin. Hur funkar det, har du provat ?
  //Pia Musall

 3. Lena Nordin
  18 april, 2011

  Jag har provat att sy ihop en matta på symaskin med zigzag. Det fungerar bra så länge man håller sig till som du säger en tunn fläta.

  Önskar att man hade tålamodet till att göra en stor rumsmatta. Det vore ett fantastiskt projekt.

 4. Lindblom
  18 april, 2011

  Det fanns sådana här mattor hemma hos mina farföräldrar.det var på 1950 talet.Blir inspirerad att prova när man ser så färgglada alster.

 5. Martha
  26 mars, 2012

  Vem har gjort dn fantastiska treflätade mattan med mönster? Finns det mer information om den?

 6. miapysselfia
  15 september, 2013

  Ett litet tips för oss nybörjare: Håll mattan plan mot en skiva/bord när du syr ihop den så är chansen större att mattan förblir plan… Sitter man och syr i ”luften” framför TV:n är det lätt att den skevar till sig och ser ut som ett korvbröd när den är klar ;-)!

 7. Sara
  29 november, 2013

  Fint!
  Jag har ett gammalt utslitet älskat påslakanset som inte längre är brukbart, men som jag inte näns slänga. Hur stor matta kan det tänkas bli av ett tunnslitet påslakan och 2-3 örngott?
  Går det att säga hur mycket tyg som behövs i meter eller vikt för att det ska bli något av det?

  • Martina
   1 februari, 2014

   Jag började göra ett par stolsdynor i samma teknik. Jag fyrflätade, med tre remsor jeans och en remsa satinfoder. Då räckte ett par jeans till två rundlar ca 30 cm i diameter. (Med påföljd att jag fick jaga mer jeans i samma nyans på loppis för att det skulle räcka…).
   Nu får du ju ut mer ”effektiva” remsor på ett lakan, eftersom du inte behöver klippa bort för fickor och sömmar, och visst borde det räcka till en större färdig yta när flätan blir tunnare, som av ett tunnare tyg?
   Jag skulle nog ha något annat matchande tyg i beredskap och vara beredd att göra en snygg ytterkant av det om det kniper, men kör på! En liten matta borde det bli.

 8. Ida
  2 juni, 2014

  Åh naj vad bra. En trasmatta får det bli att pyssla ihop så småningom då.

 9. Inger hansson
  17 december, 2014

  Hej! Håller på med en flätad matta men det är svårt att få den slät.Vill gärna bli som en mössa.Har ni tips?Hälsn Inger H

  • Tobias
   4 februari, 2015

   Testa att jobba med den mot ett plant underlag, som Miapysselfia skrev tidigare:
   ”Ett litet tips för oss nybörjare: Håll mattan plan mot en skiva/bord när du syr ihop den så är chansen större att mattan förblir plan… Sitter man och syr i ”luften” framför TV:n är det lätt att den skevar till sig och ser ut som ett korvbröd när den är klar ;-)”

 10. Skam den som ger sig | Martinas blogg
  22 juni, 2015

  […] om oavslutade pysselprojekt har vi kommit till De Flätade Stolsdynorna. Det hela började med en beskrivning av en flätad matta i den eminenta tidningen Hemslöjd, för ohyggligt länge sedan. Principen är […]

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.