#337 Gör en takkrona!

Med hjälp av Lindas illustrationer beskriver Lotta hur du kan fixa festpyntet och samtidigt hålla en gammal tradition vid liv. Lika kul för vuxna som för barn.

15 vill slöjda detta
Loading...

Inför högtider och andra festligheter kan det passa att göra en fin takkrona. Eller som man sa förr: en oro. Fäst blommor och girlanger i den. Eller varför inte urblåsta ägg, tygbitar eller dina egna personliga påhitt! Den stora kronan på bilden (två meter lång) är gjord av hemslöjdsföreningarna i Helsingborg och Bosjökloster och gjordes inför slöjdutställningen Krona och krans- smycka till fest och bröllop som visades på Dunkers Kulturhus i Helsingborg 2011.

Förr hängdes oron över bordet eller över barnens sängar. Man gjorde också särskilda takkronor till bröllop. Oron skulle helst hängas upp i ett kvinnohår så att den lätt rörde sig vid minsta vindpust. På så sätt trodde man att den skulle fånga in de onda andarna. Oron kunde vara tillverkad av halm eller vass och dekorerades med tygbitar, äggskal, papper eller något annat fint som man hade till hands.

Du behöver:
råg-, vete- eller havrehalm.
ståltråd
lintråd
sax
vass nål
dekorationsmaterial till hängen
ev papper att dekorera ringen med

Gör ståltrådsringar i olika storlekar. Ju större ringar desto kraftigare ståltråd. 
Har du en tunn tråd kan du vira många varv för att få stadga. Bild a.

Ett bra mått är ca 8 cm mellan ringarna när man lägger dem i varandra.
 Du kan också använda vidjor till stommen istället för ståltråd. Fäst ihop ringarna med ståltråd, som ett hjul med ekrar. Bild b.

Knyt i tre trådar och häng upp stommen så är det lätt att dekorera. Knyt fast hängen i stommen. Genom att variera längden på hängena kan man ge kronan olika utseende. Bild c.

(Hängena på översta bilden är mestadels gjorda av halmbitar uppträdda på tråd. Mellan varje liten halmbit trädes en bit tyg eller godispapper. )


Avsluta ev med att göra en vacker kant runt ytterkanten av stommen, så att den inte syns. Ta t ex en remsa tapet eller annat stadigt papper och klipp till vackert. Fäst kanten på stommen med klister. Bild d.

Förslag på hängen:
Halmbitar uppträdda på tråd
Veckade pappersremsor
Tygremsor & tygbitar
Girlanger av blommor
Rönnbärsgirlanger
Rosetter
Urblåsta ägg
Färgad ull

Beskrivning: Hemslöjdskonsulent Lotta Sone Åséll, för hemslöjdens förlag.
Illustrationer: Linda Svensson

Här kan du ladda ner beskrivningen som pdf
#337 Gör en takkrona – pdf 

3 Kommentarer

 1. Återbruk ispirerat av halmgirlander
  20 juni, 2012

  […] första finns på 365 saker du kan slöjda. Väldigt bra sida och fantastiskt fin […]

 2. Elin Raastad
  15 april, 2013

  Disse blir fantastisk flotte; har laget flere selv og lært dem bort til skoleelever som har laget – ikke for vanskelig og lette å tilpasse materialer og aldergrupper. Elevene og lærerne deres likte dem virkelig!

 3. Avsnitt 12 – Vi lär känna Viffla | En podd om slöjd
  30 april, 2015

  […] Vad är nu en oro? En takkrona! […]

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.