#35 Återbruka virkade dukar

12 vill slöjda detta
Loading...

Virkade dukar i olika kvalité, färg och storlek kan stärkas med trälim och formas till genombrutna skålar och på så sätt återbrukas till en ny funktion.

För att få en styvnad som håller formen, ta lika delar trälim och varmt vatten. Rör om. Doppa duken i lösningen. För att få en önskad form, använd en skål att forma över. Klä formen med gladpack för att förhindra att duken fastnar. Dra och forma. Dukens tjocklek påverkar torktiden. Ta inte bort från mallen förrän duken är helt torr. Gladpacken kan sitta fast lite men går att dra bort. Tänk på att det inte går att ta bort limmet ur duken utan gjort är gjort.


Text och bild: Anna Karin Reimerson, hemslöjdskonsulent i Västmanlands län. Vill du läsa mer om vad som händer i Västmanlands län? Följ bloggen Slöjd Nytt.

7 Kommentarer

 1. Johanna Hagefalk
  21 juni, 2010

  Jag har gjort ytterkrukor av virkade dukar och tillsatte lite vattelöslig hobbyfärg i blandningen med trälim och vatten. Det är ju även ett bra sätt om man vill dölja fläckar på dukarna.

 2. Randiga tråden
  21 juni, 2010

  Vilken kul ide, så fint det blev.

 3. Ringvor
  28 juni, 2010

  Det har jag också testat. Kan ses på utställningen ”Metalltråd & Gamla spetsar” i Rengård,Norsjö kommun, Västerbottens län

 4. Kristina Strömberg
  28 december, 2010

  Det var en bra och trevlig idé att göra med gamla ärvda dukar man inte vet vad man skall göra med.

 5. Gila
  6 januari, 2011

  Om du kokar 3 dl socker o 1 dl vatten och lägger dukarna i och sen låter dem stelna så kan du, om du vill, eller blir less, blöta upp dem och använda igen.

 6. Lena i ROnneby
  19 mars, 2011

  Jag penslade trälim uppblandad i lite vatten på massor av virkade vita dukar och lät dom torka plant. Perfekta att hänga upp framför ett trappfönster som stora snöstjärnor (och insynsskydd)

  /Lena i Ronneby

 7. Barbro Edin
  25 mars, 2014

  Sockerstärkelse minns jag som barn (nu 75 år), då det var modernt att virka vaser med grepe, så det blev som en korg.
  Bra att använda sig av sockerstärkelse, då det är helt ofarligt för små barn som vill stoppa allt i munnen.

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.