Quilla

Quilling är en teknik som går ut på att man snurrar pappers remsor till en spiral eller en ”quill” på engelska och formar dem på olika sätt. Quilling har även kallats pappers filigree.

Vänta ...

Man kan köpa pappersremsor i alla möjliga färger både på internet och så finns det på vissa hobbyaffärer. Du kan också skära egna remsor av vanligt skrivarpapper vilket kan vara att föredra när man ska prova tekniken och inte vill köpa massa grejer innan man vet vad det rör sig om.
Jag köper mina grejer på quilledcreations.com de har massa saker och ligger i England så man slipper tull eftersom det skickas inom EU

Du behöver också ett ”snurrverktyg”. Det består av ett gummihandtag och en jätteliten metallstav med en skåra i. I skåran placerar man sedan pappersremsan. Först gjorde jag mitt egna snurrverktyg av en gammal synål. Jag klippte bara av toppen och lindade tejp runt nålen för att få bättre grepp om den. (Eftersom jag blev lite klistrig på fingrarna av tejpen lindade jag tråd runt tejpen också) men vill man hålla på lite mer kan det vara skönt att köpa ett.

När du ska börja sätter du bara en remsa i skåran och snurrar pappret till en tät rulle. Du behöver inte ta i så mycket för om man gör det så rullar inte rullen upp sig lika mycket när man släpper den.


När man släpper remsan så rullar den upp sig lite. Därefter limmar du fast änden så att cirkeln sluter sig. Detta är grundformen:

När du har grundformen kan du klämma den och få andra former. Klämmer man i båda ändarna får man denna form:

Klämmer du bara i den ena änden så får du den här formen:

Klämmer man en topp och trycker upp kanterna får man den här formen:

Men man kan göra vilka former som helst och när man har sina former är det bara att hitta på ett motiv du gillar. (Det finns mängder med inspiration på youtube och google)

När man har lite olika delar är det bara att sätta i hopp dem till vad man nu vill ha. Jag känner mig inspirerad av våren så jag vill ha blommor.

Sen är det bara att limma fast dem på lämpligt underlag. Jag älskar lådor och askar till förvaring eller presenter.

 

 

 

 

 

Text och bild: Silje Andersson, hemslöjdskonsulent i Västmanland, 2012