#367 Quilla!

  3 vill slöjda detta
  Loading...

  Quilling är en teknik jag snubblade över på youtube för några år sen och jag tyckte det verkade intressant. Det går ut på att man snurrar pappers remsor till en spiral eller en ”quill” på engelska och formar dem på olika sätt. Quilling har även kallats pappers filigree.

  Man kan köpa pappersremsor i alla möjliga färger både på internet och så finns det på vissa hobbyaffärer. Du kan också skära egna remsor av vanligt skrivarpapper vilket kan vara att föredra när man ska prova tekniken och inte vill köpa massa grejer innan man vet vad det rör sig om.
  Jag köper mina grejer på quilledcreations.com de har massa saker och ligger i England så man slipper tull eftersom det skickas inom EU

  Du behöver också ett ”snurrverktyg”. Det består av ett gummihandtag och en jätteliten metallstav med en skåra i. I skåran placerar man sedan pappersremsan. Först gjorde jag mitt egna snurrverktyg av en gammal synål. Jag klippte bara av toppen och lindade tejp runt nålen för att få bättre grepp om den. (Eftersom jag blev lite klistrig på fingrarna av tejpen lindade jag tråd runt tejpen också) men vill man hålla på lite mer kan det vara skönt att köpa ett.

  När du ska börja sätter du bara en remsa i skåran och snurrar pappret till en tät rulle. Du behöver inte ta i så mycket för om man gör det så rullar inte rullen upp sig lika mycket när man släpper den.


  När man släpper remsan så rullar den upp sig lite. Därefter limmar du fast änden så att cirkeln sluter sig. Detta är grundformen:

  När du har grundformen kan du klämma den och få andra former. Klämmer man i båda ändarna får man denna form:

  Klämmer du bara i den ena änden så får du den här formen:

  Klämmer man en topp och trycker upp kanterna får man den här formen:

  Men man kan göra vilka former som helst och när man har sina former är det bara att hitta på ett motiv du gillar. (Det finns mängder med inspiration på youtube och google)

  När man har lite olika delar är det bara att sätta i hopp dem till vad man nu vill ha. Jag känner mig inspirerad av våren så jag vill ha blommor.

  Sen är det bara att limma fast dem på lämpligt underlag. Jag älskar lådor och askar till förvaring eller presenter. Beskrivning på hur man viker askar finns i inlägg# 14 och inlägg #213

  Text och bild: Silje Andersson, hemslöjdskonsulent i Västmanland.

  Följ gärna bloggen slöjdnytt för mer info om vad som händer i Västmanland

  9 Kommentarer

  1. med nål och tråd
   19 maj, 2011

   Vilken rolig teknik. Är den gammal eller ny?

  2. silje
   19 maj, 2011

   Det är faktiskt en äldre teknik som har fått nytt uppsving på sistone. Om jag har förstått allt rätt har nunnor hållit på med tekniken sen åtminstone 1600-talet, då användes sillbitar från boktillverkning. Då kallades det Papperstfiligree. Det tillverkade religiösa dekorationer och smycken med inspiration av silverfiligree arbeten.

   Jag har fått min information ifrån
   http://www.gemstatequilling.com/history.php

  3. Guld
   19 maj, 2011

   Detta var kul! 🙂

  4. Astrid
   19 maj, 2011

   Fantastisk kul att se, blev inspirerad och vill börja med en gång!

  5. Studiofaber » Blog Archive » tips… kan vara nått att göra till studenten.
   31 maj, 2011

   […] När rosen torka så blir den hård och ganska hållbar. Undertiden kan man göra flera. Jag brukar rulla ett gäng åt gången så man har några till övers. Sen kan man placera ut rosorna på sin ask eller vad man nu vill använda dem till. Lite gröna blad av quillade remsor hur man gör dem kan man läsa i inlägg #367. […]

  6. #569 Quilla med bokstäver « 365 saker du kan slöjda
   6 december, 2011

   […] För introduktionen i quilling; kolla inlägg 367 […]

  7. #583 Quilla en julstjärna! « 365 saker du kan slöjda
   20 december, 2011

   […] Dessa snöflingor är jättelätta att göra men ser ganska avancerade ut, dessutom kan du göra dem av vanligt skrivarpapper. Dock är det lite pilligt så man får ha tålamod för det. Grunderna i Quilling hittar du här: Tips #367 Quilla! […]

  8. #690 Quilla en påskhöna! « 365 saker du kan slöjda
   4 april, 2012

   […] Men här kommer min beskrivning på Svenska. Grunderna i quilling hittar du i min tidigare beskrivning;  #367 […]

  9. Pia
   12 oktober, 2012

   Åh, nu kliar det i fingrarna =)

  Vad tycker du?

  Du måste vara inloggad för att kommentera.