#37 Sy en nåldyna

Nåldynor är ett måste för att som syr och de är både lätta och ganska kul att göra. Här visar Marita en vadmalsvariant.

2 vill slöjda detta
Loading...


Detta behöver du:
2 kvadrater vadmalstyg
1 kvadrat linnetyg
mindre bitar vadmal för dekoration
broderigarn tex 40/2 i lin
tråd för ihopsömnad, tex knyppeltråd
nål, sax

Gör så här:
Välj en av vadmalskvadraterna. Den ska du ha till ovansida. Klipp ut en mönsterfigur. Använd en spetsig sax. (ev kan du först rita mönstret på baksidan)

Lägg linnekvadraten under det du klippt ut. Fäst ihop de båda kvadraterna med dekorativa stygn. Använd broderigarnet. Tex tråckelstygn, kaststygn, langettstygn, knutsöm. Det finns massor med böcker om olika stygn att tex låna på biblioteket. Enklast är kanske tråckelstygnen(det vill säga vanliga upp-och-ner stygn). Du kan sy utanför den utklippta figuren eller inifrån kanten och över i vadmalstyget.

Klipp dekorationer i de mindre vadmalsbitarna och fäst dem som ovan. Dekorera med vadmalsbitar och broderi tills nu är nöjd.

Lägg baksidskvadraten mot ovansidans rätsida. Nåla med några knappnålar. Vill du ha hörndekorationer stoppar du in dem så de ligger mellan tyglagren. Tex små garntofsar, fransar eller formklippta bitar av vadmal… Sy ihop fram- och baksida med tråckelstygn med knyppeltråden men lämna ett hål så du kan vända dynan till rätsidan.

Vänd ut rätsidan, tryck ut hörnen. Fyll med stoppningen och sy ihop den med smygstygn. En nåldyna är en bra present att ge till både liten och stor sömmerska.

Text och bild: Marita Jönsson, Hemslöjdskonsulent i Halland. Läs mer om Halländska hemslöjden här

3 Kommentarer

 1. Tyg och otyg
  2 juli, 2010

  Bloggen Mönsterarkivet anordnade nyligen ett nåldynebyte. Här finns bilder på alla 60-talet nåldynor som folk sydde: http://monsterarkivet.blogspot.com/search/label/N%C3%A5ldyne-byte
  Jag har sytt voodoo-nåldockan.

 2. Fia
  2 juli, 2010

  Hej!
  Tack för tipset/ länken! Sååååå många fina nåldynor. Gillade voodoo-dynan! Åh va sugen jag blev på att göra massa nåldynor nu…!
  /Sofia

 3. Tyg och otyg
  2 juli, 2010

  Ja, visst finns det många fina! Så kul att se vad alla hittar på utifrån det givna temat.

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.