Virka droppar

Virka droppar och få grepp om hur du bygger upp olika former i virkning.

Vänta ...

Jag gillar att virka och för några år sen, närmare bestämt 2008, såg jag ett inlägg på Kurbits som inspirerade mej. Det hade rubriken Paisleydroppen nya mormorsrutan?

Då hade jag just börjat virka mormorsrutor och tyckte att det verkade kul att prova göra den snygga paisleydroppen. Hela idén kändes som ett roligt sätt att komma underfund med hur man gör virkade former. Länk fanns (och finns fortfarande) till den amerikanska bloggaren Patti Haskins sida, där man kan ladda ner en pdf med ett mönster på engelska.

Jag lyckades få till droppen och fortsatte sen att göra flera, men jag gjorde till slut bara den innersta delen av droppen. Det hela blev en sorts lek med färg och samtidigt lite ”virkträning” i att bygga upp former genom att använda olika sorters maskor (som synes på bilderna har det förutom dropparna smugit sej med fyrkanter och rundlar). En smygmaska bygger ju nästan ingenting, medan en fast maska blir lite bredare. Därefter kommer enkelstolpen osv.
De virkade dropparna syddes ihop eftersom de blev klara. Resultatet, som ännu inte är färdigt syns på bilderna. Kanske blir det en pläd till slut? Eller ryggen på en väst?
Väldigt roligt är det i alla fall. Jag har använt restgarner i ull, och sytt fast med den garnsnutten som blir kvar när man avslutat varje droppe.

Här är länken till pdf:en jag nämnde med den engelskspråkiga beskrivningen av
paisleydroppen.

Här är min egen variant som jag virkade droppen:

Gör en luftmaskkedja med 16 maskor.
Vänd sedan och gör en smygmaska ​​i var och en av de 5 första luftmaskorna.
Därefter görs fasta maskor i de 4 nästkommande av luftmaskorna.
Gör sen halvstolpar i de 3 nästa av luftmaskorna.
Efter det gör man stolpar i de 2 nästkommande luftmaskorna
Virka sen 10 stolpar i samma luftmaska.
Fortsätt sen att virka längs den motsatta sidan av luftmaskkedjan.
Börja med 2 stolpar i nästa 2 maskor.
Därefter 3 halvstolpar i maskorna som kommer sen.
Efter dessa fasta maskor i nästa 4 maskor.
Slutligen 5 smygmaskor i de resterande maskorna.
Avsluta med en smygamaska i den första smygmaskan.

På bloggen Handmade by Hindrikes finns en virkskola med filmsnuttar som beskriver olika virkade maskor (Smygmaskor, fasta maskor, halva stolpar mm)
Ett annat tips är att låna virkböcker på biblioteket, där man kan hitta instruktioner på hur man gör olika typer av maskor. En bok som jag tycker är bra heter Virkboken och gavs ut på ICA Bokförlag 1988. Här är länk till biblioteksdatabasen

Hoppas mitt exempel kan inspirera fler till att experimentera med virkning : )

Text och foto: Pia Jägstrand, länshemslöjdskonsulent i Norrbotten