#402 Res en midsommarstång från Bohuslän

Midsommarstänger kan se ut på många olika sätt. I boken Västsvenska folkminnen från 1929 finns en variant av denna midsommarstång beskriven.

2 vill slöjda detta
Loading...

I söndags (2011) var det feststångsworkshop på Borås museum. Då blev denna feststång till efter Bohusländsk förlaga. I boken Västsvenska folkminnen från 1929 finns en variant av denna beskriven. Vår blev kanske lite klen, eller ska vi kalla det behändig? Det finns en mängd varianter av feststänger, midsommarstänger och majstänger där den gemensamma nämnaren är att man utgår från en stång. Orginalbeskrivningen av denna sägar att den var mycket högre , helt lövad, ringarna också. För att göra denna variant behöver du:
träslanor, gärna hassel som är rakt och snyggt, sälg eller pil som är lätt att forma.
tråd och ståltråd
sekatör (sekateur?)
trasor
Ta raka fina bitar och rensa dem från småkvistar. Kapa upp de längder du behöver. I det här fallet en upprättstående, tre som bildar en trekant och fyra korta som blir ett kors i toppen. Placera ut dem där de ska vara och bind fast dem. Om du gör en större kan de vara bra att spika eller skruva i dem så det verkligen håller. De små ringarna är bara gjorda av färska pinnar vars blad har tagirs bort. dra pinnen mot knät ett par gånger så blir den mjukare och lättare att forma. Sno ihop till en cirkel och surra fast med ståltråd så det håller sig. Naja alltså. En ring fick behålla sina blad, de andra två fick trasor lindat runt sig. En knippe trasor hängdes i var ände på toppkorset. Mkt snyggt!
Hur ser din midsommarstång ut? Skicka gärna en bild!

 

Den här tjusiga Majan restes i vecka vid Vitlyckemuseum.

text och bild: Hillevi Gunnarsson

 

1 Kommentar

  1. #765 Res en midsommarstång från Herrljunga! « 365 saker du kan slöjda
    22 juni, 2012

    […] midsommar hade vi på 365slöjd ett tips på en midsommarstång från Bohuslän. Då byggde vi en blygsam variant av orginalet, i år visar vi på ytterligare en variant av […]

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.