#407 Fläta en strumpmatta

Svämmar strumplådan över av udda strumpor? Det gjorde min. En hel plastkasse full av udda svarta strumopr i olika grader av förfall och övergivenhet. Kunde de få ett andra liv, en andra chans? De fick bli en matta.

14 vill slöjda detta
Loading...

 

Svämmar strumplådan över av udda strumpor? Det gjorde min. En hel plastkasse full av udda svarta strumopr i olika grader av förfall och övergivenhet. Kunde de få ett andra liv, en andra chans? De fick bli en matta.
Gör så här:
Klipp upp strumpan i sidorna så den blir lång. Gör så med alla. Gör en vanlig trefläta, fläta in nya strumpor allt eftersom de tar slut. Man kan sy ihop dem också med det går bra att fläta in. När du har fått en lång fläta (så lång som strumporna räcker) tar du ena änden och rullar den platt runt sig själv. Sy ihop med nål och stark tråd allt eftersom du lägger ut mattan. Det är svårt att beskriva i text men tittar du på bilden så förstår du nog.

De urtvättade nyanserna smälte fint ihop och jag är inte rädd för att den ska krympa.
text och bild: Hillevi Gunnarsson

5 Kommentarer

 1. Guld
  28 juni, 2011

  Om jag ändå hade vetat detta när barna var små, ständigt en tvättmaskin som åt strumpor. När maskinen gick sönder slutligen såg vi ett antal söndermulade strumpor…

 2. Kattis
  30 juni, 2011

  Oh, vilken bra ide, och vad snyggt med de olika nyanserna. Synd att jag nyss kastade ett helt gäng uddastrumpor:/ Jag tror att jag ska pröva det ändå med några urvättade t-tröjor istället… kan funka om jag har tur….

 3. stella
  7 juli, 2011

  Väldigt smart! Håller på med detta just nu. Alltid skönt när man kan återanvända saker och ting:)

 4. Christina
  14 mars, 2013

  Jag håller på att fläta en matta av gamla trasiga strumpor. I början flätade jag in strumpor allteftersom, men jag tyckte det blev knöligt, så nu skarvar jag genom att sy ihopistället. Jag syr med bredsida mot bredsida. Kom på i efterhand att det blir en väldigt tjock matta och att det kommer gå åt fler strumpor på det viset än om jag hade sytt smalsida mot smalsida som på bilden, men å andra sidan blir det mjukt och skönt för fötterna eller att sitta på.

 5. Beatricé
  26 april, 2015

  Underbar ide, har massor med udda och slitna strumpor. Kanon återbruk.

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.