#419 Gör en grytkrok!

En grytkrok är bra för dig som gillar att vara ute i naturen och vill laga mat över öppen eld. Det blir ett bra alternativ till att grilla korv, att göra mer avancerad mat ute är riktigt roligt.

2 vill slöjda detta
Loading...

Gryta upphängd i en krok över en eldstad

En grytkrok är bra för dig som gillar att vara ute i naturen och vill laga mat över öppen eld. Det blir ett bra alternativ till att grilla korv, att göra mer avancerad mat ute är riktigt roligt. Med grytkroken slipper du balansera grytan rakt på elden, vilket ofta leder till spilld mat. Den här varianten på grytkrok är tillverkad av två delar, som är ihopsurrade. Förutom att man kan hänga upp grytor i kroken så blir det lätt att lyfta av grytan eftersom trä inte leder värme så bra. Om du är duktig på knopar kan du dessutom säkert hitta en knop som gör det möjligt att höja och sänka grytan från elden, på så sätt kan värmen regleras.

 

Material:
Två träklykor av valfritt träslag, ta det som finns tillhands. Något rep/garn att surra ihop klykorna med, det kan vara nästan vad som helst, tänk bara på att om det är något garn av plast så kan det smälta.

Verktyg:
Kniv och såg.

 

 


Börja med att göra klykorna ungefär lika långa, om du vill rundas ändarna lite grann. Tälj en hake på ena klykan, mät och kolla med den andra klykan och passa in en hake på den också. Tälj så att det passar bra.

 

Man kan även behöva tälja bort material i ändarna framför haken så att de tunnas ut och inte hamnar i vägen för grytan. Sedan är det dags att binda ihop kroken. Här används mattvarp som inte gick av när man drog i den. Linda först lite glest för att fixera.


Sedan kan man linda tätare, se till att linda hårt. Det ska ju hålla för tunga grytor med god mat!
Om klykorna är av färskt trä när du gör dem, kan de behöva bindas om när de torkat.

Text och Bild: Göran Posthuma, hemslöjdskonsulent i Jämtlands län.
www.hemslojd.org/jamtland
www.jamtform.se
hemsloejd.blogspot.com

 

 

 

 

2 Kommentarer

 1. Pär
  18 februari, 2012

  Jag brukar justera höjden genom att linda linan (första varvet i en 8) runt den övre ”krokstammen”.

 2. Pär
  18 februari, 2012

  Hmm en ”8” och ett ”)” blev 8)

  Linda första varvet i en åtta, då snurrar det inte.

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.