#421 Gör en saltstänkt buteljlykta

Ingemar Wiklund gör lyktor efter gammal fiskarmodell.

3 vill slöjda detta
Loading...

 

 

Inför årets(2011) utställning av hemslöjdalster från Tjörnslöjd tillverkade jag tio lyktor. Idén är gammal. Förr hade den fattiga fiskarbefolkningen ute på öarna det fattigt och svårt och var tvungna att ta tillvara på allt vad havet gav. Ibland spolades det upp fina flaskor och tombuteljer som man kunde göra lyktor av. Man skar bort bottnen, svarvade en enkel träplatta och så fick man en ljuslykta som i princip är omöjlig att blåsa ut. Jag har vidareförädlat dem med lämpliga ingraveringar. Bottnen är av alm från Orust, glaset är egentligen Bishop Finger ölflaskor. Dem är det dessutom ingen pant på, så man kan säga att lyktorna har tur- och returglas i sig.

Text och bild: Ingemar Wiklund, medlem i Tjörnslöjd.

6 Kommentarer

  1. Silje
    12 juli, 2011

    Hur skär man bort botten på en flaska? jag har sett många beskrivningar på nätet och det råder många delade meningar om det hela… Hur gör du?

  2. käthie
    12 juli, 2011

    ja, det satt jag också undrade. Måste man inte värma glaset??

    • Hillevi
      13 juli, 2011

      Jag vet inte riktigt hur man gör, jag har mailat Ingemar och frågat. Jag återkommer med hans svar!/Hillevi

  3. Kathy Bäck
    14 juli, 2011

    Enl.de gamla i Hedeviken gör man så här: dränk in en ylletråd/garn i rödsprit , knyt den runt flaskans nedre del o tänd på och låt brinna runt. knacka bort botten försiktigt sen! OBS brandfaran. Håll till ute! jag har ej prövat själv men ska nog testa! lyckatill! Kathy Hedeviken, Härjedalen

  4. Annemarie Adams
    1 oktober, 2014

    Hej jag har testat många olika sätt men jag tycker att det fungerar bäst så här. Efter att man har skärt sin flaska snurrar man skäret 3-4 varv över ett brinnande ljus sedan spolar man med kallt vatten. Oftast släpper botten efter två omgånger ibland behöver man dock värma 3-4 ggr. Inte lika farligt än med garn aceton mm

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.