#460 Börja nålbinda!

Nålbindning är en mycket gammal teknik, den kan ha lite olika namn beroende på var i världen man söker. Många fynd som man har hittat med nålbindning härstammar från medeltiden och i Finland har man t.o.m. hittat nålbindningsfragment från vikingatiden.

7 vill slöjda detta
Loading...

Nålbindning är en mycket gammal teknik, den kan ha lite olika namn beroende på var i världen man söker. Många fynd som man har hittat med nålbindning härstammar från medeltiden och i Finland har man t.o.m. hittat nålbindningsfragment från vikingatiden.

För att göra nålbindning behövs en platt nål, ca 10 cm lång (se beskrivning #450 hur du kan tälja en egen). I nålbindning arbetar man med kortare garnbitar som skarvas vartefter och därför är det ett ypperligt restgarnsprojekt. För att få snygga skarvar och slipa knutar tovas ändarna ihop och därför fungerar tekniken bara med ullgarn. Det finns åtminstone 12 olika sätt att göra nålbindning, här visas ett av dem:
Så gör du:


1. Man använder en ca 1-2 meter lång bit garn åt gången. Gör en ögla.


2. Håll öglan mellan tumme och pekfinger, dra garnet ett varv runt tummen, frampå tumnageln. Det här är utgångspunkten för varje maska.


3. Stick in nålen i bakersta öglan, sen ner på sidan och under den främre öglan som ligger på tumnageln och också under den lösa tråden.


4. Ändra greppet lite och lyft över öglan som ligger på tumnageln så att den nu blir den ögla som ligger i tumgreppet.

5. Dra garnet så att det bildas en ny ögla på tumnageln.
6. Fortsätt upprepa från punkt 3 till 5 tills önskat antal maskor uppnåtts. Garnet skarvas efterhand.

För att skarva: Tvinna upp nån centimeter av ändarna som ska skarvas ihop och blöt dem, enklast genom att suga på dem. Lägg samman dem och rulla/gnugga dem mellan handflatorna tills det känns varmt och torrt. Upprepa vid behov tills skarvningen håller ihop. (Not: Rent ullgarn fungerar bäst. Superwash o liknande behandlat garn är svårare. Polyseter och bomull funkar inte alls, då får du knyta eller fläta samman ändarna vilket blir klumpigt)


7. För att göra ett runt arbete tar man ihop så att man för ändan till tumgreppet, se till att arbetet inte vrider sig.

8. I fortsättningen så kör man nålen genom två maskor som finns på det färdiga arbetet, sedan genom den bakre öglan, ner på sidan och under båda trådarna igen.
9. Fäst garnändarna.


Nålbindningen ger ett slitstarkt resultat med många knutar på varandra som inte kan repas upp på samma sätt som en stickning. Det bildas ett fiskbensmönster som är snyggt på vantar eller varför inte en mössa.

 

Text och Bild: Programmet Strömsö på Svenska Yle, svenska.yle.fi/matochfritid/stromso
På deras hemsida finns också en film som visar tekniken: http://svenska.yle.fi/matochfritid/hobbyartikel.php?id=2346

4 Kommentarer

 1. Jens
  20 augusti, 2011

  Det är precis det här jag övat mig på den senaste tiden! Men en liten detalj i den här beskrivningen undrar jag över. Om man i punkt 8 alltid tar två maskor i det färdiga arbetet för varje stygn, får man inte en maska mindre då? Dvs, det blir ett intag så att man efter ett varv bara har hälften så många maskor per varv? Mycket användbart, men det blir ju klurigt att göra en handledsvärmare då…

 2. Tobias
  21 augusti, 2011

  Väldigt bra fråga faktiskt.
  Grejen är att inte plocka upp två maskor och sedan två nya, utan plocka en av de förra och plocka en ny. Alltså bara avancera en maska per ”stygn”. Att ta två nya och alltså ”hoppa över” en kan användas för att just tajta ihop bindningen när det behövs.

  Det går också bra att bara plocka upp en maska per ”stygn” , det blir en tunnare bindning så. På samma sätt kan du plocka upp tre och förmodligen ännu fler för att få ett tjockare resultat.

 3. Erika
  14 november, 2013

  Finns det någon som skulle kunna fota steg 3 mer inzoomat/från andra hållet? Jag är fortfarande osäker på:
  * Att sticka in nålen i öglan man håller: ska man sticka in den ”framifrån” eller ”bakifrån” öglan?
  * ”Ner på sidan och under” – där blir jag också osäker. Bara rakt igenom/under tråden som man har virad runt tumnageln?

 4. Anette
  14 november, 2013

  Man kan nålbinda med annat än ullgarn om man splitsar en ögla på ena tåten, trär den andra tåten genom öglan och splitsar den andra tåten tillbaka på sig själv. Litet pilligt men bra om man inte tål ull eller vill göra något i t.ex. lin.

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.