#465 Gör egen Falu rödfärg!

Den röda slamfärgen har nästan blivit en symbol för svenska hus och att göra egen traditionell och hållbar färg är inte så svårt.

3 vill slöjda detta
Loading...


Den röda slamfärgen har nästan blivit en symbol för svenska hus och att göra egen traditionell och hållbar färg är inte så svårt.

Precis som med alla recept finns det många olika varianter, men så här lyder originalrecept som stod på färgtunnorna från Falun sedan mitten av 1800-talet:

”2 kg järnvitriol löses i 50 liter kokande vatten; i lösningen invispas 2 á 2 1/2 kg finmalet rågmjöl, till vilken blandning, efter 1/4 timmes kokning, sättes under flitigt omrörande 8 kg rödfärg, varefter blandningen sedan den kokat i 1/4 timme, är till anstrykning färdig.”

Fast det blir ju väldigt mycket färg och alla har inte ett kokkärl som rymmer den mängden. Då är 10 liter mer hanterbart och det räcker rätt långt det också. Så för en modernare variant av samma recept gör du så här:

1. Koka upp 10 liter vatten och blanda i 4 hg järnvitriol.
2. Vispa ner 1/2 kilo finmalet mjöl. (Helst ekologiskt rågmjöl men andra sorter går också bra)
3. Låt koka en dryg kvart.
4. Rör i ca 1,5 kg järnoxid (färgpigment)
5. Låt koka minst en kvart.
6. Låt svalna och måla!

Det gör ingenting om du drar ut på tillverkningstiden och låter färgen koka längre.

 

Text och bild: Tobias Havaas, efter information från Slöjd & Byggnadsvård

 

9 Kommentarer

 1. AnnKatrin
  25 augusti, 2011

  Härligt, det här har jag längtat efter! Men hur gör man för att få den mera brunröd eller bara mörkare röd?

  • Melinda
   13 mars, 2013

   Du kan få en brunröd färg genom att använda en blandning av järnoxid röd (faluröd färg), guloxid och svartoxid pigmentfärg. Du måste dock prova dig fram med mindre mängd fört för att få en känsla för vilken ”brunröd” färg du vill ha. Var försiktig för du kan gå helt brun och mörkbrun med denna blandningen.

 2. Gunnvor K Sebbfolk
  25 augusti, 2011

  Jag undrar var man får tag i det röda färgpigmentet? I min färghandel tittar man bara på mig och skakar på huvudet. ”Det finns inte längre” säger man och hänvisar till den färdigblandade.

 3. Gunnvor K Sebbfolk
  25 augusti, 2011

  Tidigare har jag blandat efter ett annat recept som min mamma lärde mig. Färgpigment och vatten så att det blir som filmjölk ungefär i konsistensen. Sen häller man i linolja (ca 10 %) och en skvätt såpa. Ingen kokning alltså. Detta har jag målat med på vår stuga och det har hållit bra. Intressant att höra om det finns synpunkter på detta.

 4. Tobias
  25 augusti, 2011

  AnnKatrin: Det går bra att ändra pigmenten du blandar i bara. Receptet utgår från Falu rödfärg där pigmenten är oxider från gruvan. Men experimentera med lite bränd eller brun umbra tex. så har du en brunare/mörkare ton.

  Gunnvor: Intressant recept, det låter som en vattenblandad linoljefärg. Använde du inget mer än det? Det finns ju tusen olika varianter av färg, det här receptet är efter Falu rödfärgs slamfärg. Persnligen är jag ju lite av en linoljefantast.

  Pigment kan ni fö. hitta på tex. Claessons trätjära i Göteborg (Både postorder och butik) eller på Slöjd och byggnadsvårds butik utanför Floda.

 5. Bollkalle
  28 augusti, 2011

  Det är rätt vanligt att blanda en ”lagom skvätt” linolja i Falu rödfärg och det är många som gjör det även om man har köpt färgen färdigblandad i övrigt. Är inte helt säker men tror att orsaken till detta är för att bättra på vidhäftningen på träet…

  Värt att notera är att syftet med att måla sitt trähus är att skydda trät mot i första hand röta. Den verksamma komponenten i falu rödfärg är järnvitriolen och egentligen är det den enda obligatoriska komponenten och det går alldes utmärkt att stryka sitt hus med endast lagom utspädd järnvitriol då har man så småningom ett fint gråsilvrigt trähus! Pigmentet i färgen är där endast av kosmetiska skäl och i falu rödfärgs fall lär det vara så att det handlade om status att försöka få trähus att se ut som tegelhus (finns en hel del människor som påstår att detta påstående om tegelliknandet är en skröna, välj själva!). Med andra ord kan du blanda valfritt pigment i färgen för att få den färg du själv önskar dock kommer det vara likadant som med falu rödfärg att om du gnider dig mot huset kommer pigmentet att färga av sig på dina kläder…

 6. Tobias
  29 augusti, 2011

  Jag skulle tro att det som du säger fungerar bra även utan mjöl. Samtidigt har jag hört byggnadsantikvarier som ifrågasatt ifall järnvitriolen egentligen behövs eller om det räcker med mjölet. Men själv har jag för dålig kunskap om färger och kör på det beprövade men gillar att exprimentera.

  Bra att du nämnde linoljan! Jag tänkte kommentera det i texten men glömde visst. Att blanda i en skvätt (<8%) linolja gör att den torra färgen smetar mindre. Kanske har det fler fördelar också..

  Och som sagt. Det går att blanda i vilken färg som helt. Eller låta bli för den delen 🙂

 7. AnnKatrin
  3 september, 2011

  Vad heter det färgpigment som gör färgen svart? Heter det bara svart?

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.