#472 Tryck med tejp!

Har Slöjd Manifesto talat tidigare om tejptryck? En av alla goa tekniker, som tar hemmatrycket till nya höjder.

5 vill slöjda detta
Loading...

Har Slöjd Manifesto talat tidigare om tejptryck? En av alla goa tekniker, som tar hemmatrycket till nya höjder.

Tekniken är enkel. Om du till exempel har svart textil, som i mitt fall, så anvander du tejp for att med den ”rita” en bild. Där det tejpas blir det sedan svart i bilden. Jag klipper enkla rektanglar och fyrkanter och bygger upp det svarta i bilden med, i vanlig genomskinlig packtejp. Sedan har jag använt enkla stenciler ovanpå för att kunna få flera färger, men att bara använda en färg funkar ju också!
Tekniken ger ett spännande, lite mer grovt uttryck. Peppen!

Text och Bild: My, Slöjd Manifesto, Slöjdslidan

7 Kommentarer

 1. Christina
  1 september, 2011

  Enkla stenciler? Hur får du färgen på tröjan? Är det textilfärg man stryker fast eller?

 2. Tobias
  1 september, 2011

  Ja precis. Dutta på textilfärg, en vanlig tvättsvamp är utmärkt att använda och går att klippa i lagom stora bitar. Allt tyg som inte täcks av tejp eller annat blir ”målat”.

  Stenciler, plast eller större tejpbitar kan täcka större ytor och genom att täcka olika delar åt gången kan du färga en del i en färg och en annan del i en annan färg.

  Samma princip som schabloner fast med tejp 🙂

 3. Silje
  3 september, 2011

  Jag instämmer med Christina jag skulle vilja ha en tydligare beskrivning på den här grejen…

 4. Tobias
  6 september, 2011

  Ja, den är ju inte så utförlig. Jag vet inte exakt hur tröjan är gjord men principen är en sorts engångschabloner av tejp.

  Vill du ha en skarp avslutning på trycket kan du börja med att tejpa upp en ram för motivet (ytterkanterna av den blå rutan).

  Rita sen motivet med tejpbitar. Skriv text, gör figurer etc. Sen är det bara att dutta på färg. Använd vanlig textilfärg från Panduro/slöjddetaljer och en disksvamp eller liknande för applicering. De tejpade ytorna föblir ofärgade, i det här fallet svarta.

  Vill du få olikfärgade fält behöver du täcka dem och färga i omgångar. Snabbaste sättet då är att skära till en bit overheadplast eller liknande ”stencil” att täcka dem med.

  För motivet ovan hade nog jag lagt en bitplast över det tejpade motivet och ritat upp vilka fält jag vill ha (de två bruna och det mörkblå) och sen skurit ut dem (givetvis mot en skärbräda och inte mot T-shirten). Sen skulle jag färga allt det ljusblå och skydda de andra fälten med mina plastbitar. Antingen genom att tejpa fast dem eller genom att hålla dem med fingrarna.

  När den ljusblå torkat hjälpligt går det bra att ta nästa färg till nästa fält. Då gäller det på samma sätt att täcka de ljusblå ytorna så inte de målas över.

  Så olika färger blir genast lite mer utmaning, men för att göra ett enfärgat motiv är det bara att tejpa och dutta!

  Hoppas min förklaring hjälper nåt.

 5. ade
  14 januari, 2014

  jag o benni jag gillar äpple med salt

 6. Maria
  13 mars, 2015

  Det finns ju plastfilm på rulle med klister på baksidan, typ som jättetejp. Man bara ritar ut på plastfilmen sitt mönster, klipper ut, trycker på tyget, målar över, drar av plasten och voilá.

  • Tobias
   20 mars, 2015

   Ja precis. Så har jag faktiskt gjort några gånger när jag velat ha en schablon som sitter åt bättre. Funkar jättebra! Fast det ger ett lite annat uttryck än om en pusslar med klippta tejpbitar.

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.