#477 Sy tvistsöm!

Tvistsöm är en ett slags "dubbla korsstygn", vanligt bland skånskt broderi.

4 vill slöjda detta
Loading...

Tvistsöm är en ett slags ”dubbla korsstygn”, vanligt bland skånskt broderi. Man syr vackra mönster på framförallt kuddar (pudevar). Med ullgarn täcker man hela botten med stygn.
Här visar jag hur du syr stygnen. Skånes hemslöjdsbutik i Landskrona, eller deras nätbutik, har små provapåkit eller större broderisatser som t ex kuddar. Men det går så klart lika bra att rita upp sitt eget mönster på ett vanligt rutpapper!

Du behöver stramalj (finns ofta småbitar på loppis), 2 trådar ullgarn, som kan vara i olika färg, samt en trubbig broderinål. Börja med att göra ett vanligt korsstygn. Gör nästa stygn ett hål åt höger och nästa ett hål ”bakåt”. (de fem första bilderna).

För att det ska bli tydligt har jag på bilderna sytt över flera trådar – det ska man inte göra för det täcker inte botten. På den sjätte bilden har jag sytt några stygn över en tråd för att visa hur tätt det ska vara.

När du kommit så långt du ska på en rad är det bara att vända och sy likadant åt vänster. Enskilda stygn eller stygn som går på diagonalen syr man som vanliga korsstygn. Först syr man konturerna sen fyller man figurerna. Variera gärna riktningen på stygnen, det blir bara livfullare.


Detaljer på den kudde som jag syr på just nu.

Text och bild: Eva Gustafson, Slöjd i Väst

4 Kommentarer

 1. Kari Folden
  6 september, 2011

  Lærte det på husflidsleir på Island i sommar! Det blir veldig tett og fint!

 2. #563 Brodera ett fodral till din Iphone! « 365 saker du kan slöjda
  30 november, 2011

  […] en beskrivning på hur man gör korsstygn. (Känner du dig osäker på korsstygn kan du kika här; 365slojd.se/477. Det är det första stygnet, resten av beskrivningen kan du hoppa över) Jag har ju sett en del […]

 3. #914 Brodera julkort « 365 saker du kan slöjda
  16 december, 2012

  […] För att komma igång med broderandet kan du kika på inlägg #123 för att se hur man syr hallandssöm som på Helenas julkort. Eller varför inte tvistsöm? […]

 4. stintan
  24 mars, 2015

  För mig känns det helt fel att rekommendera att sy tvistsömsstygnen åt olika håll. Blir absolut snyggast om man kan få dom åt samma håll.

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.