#485 Väv på bandgrind

En enkel beskrivning för att börja väv band.

3 vill slöjda detta
Loading...

Nu är det dags att väva på bandgrinden från igår(#484). Du behöver garn till varp, garn till inslag, en tving eller ett dörrhandtag att fästa varpen vid och ett skärp eller grovt snöre att knyta i midjan.

Varpning: Mät ut garn så långt som bandet ska bli och ta till en bit extra. Ullgarn ger fina band med det finns mycket annat man också kan väva med. Det går åt 11 varptrådar (en i varje hål och en i varje mellanrum). Trä i varptrådarna i bandgrinden och samla ihop trådarnas ena ändar och gör en knut. Kamma garnet med fingrarna och se till att det är jämnt spänt innan du knyter ihop dem i andra änden med en knut. Knyt fast ena änden av väven med ett kraftigt snöre i ett element, stadigt bordsben eller något annat lämpligt. Den andra änden knyts med ett kraftigt snöre runt midjan.

Klipp en kartongbit som ska användas till att linda upp inslagsgarnet och gör ett jack i vardera änden på kartongbiten. Fäst inslagsgarnet i ena jacket och linda upp en bra bit garn på garnlindan. Klipp av garnet och fäst den andra änden i det andra jacket på garnlindan med en bra bit garn uthängande.

Vävning: Lyft bandgrinden så att du får ett skäl, dvs att varannan tråd lyfts upp och varannan stannar kvar nere. För in fingret i skälet och tryck det emot dig och knuten och stick sedan igenom garnlindan genom skälet. Lämna ca 15 cm garnände av inslagsgarnet som får hänga ut. Tryck nu ner bandgrinden, för in fingret och tryck emot dig och för sedan igenom garnlindan åt andra hållet. Släpp bandgrinden och dra åt inslagsgarnet. Du kan hjälpa till med andra handen så att det inte bildas en ögla i kanten av bandet när du drar åt. Man ska dra åt garnet ganska hårt så att man bara ser varptrådarna och egentligen inte ser inslagsgarnet annat än ute in kanterna.

Tryck ned bandgrinden för att få ett skäl. Lägg in inslaget…


…för upp bandgrinden och byt skäl och tryck till inslaget med fingret.

Eftersom bandgrinden är mycket bredare än bandet kan det ibland vara svårt att få ihop bandet ordentligt. Då kan man prova att flytta bandgrinden en bit längre bort från där man väver. Efter att man vävt en bit och det börjar bli jobbigt att sträcka ut armarna tar man bort snöret ur bandet, knyter snöret i midjan igen och istället knyter bandet runt snöret på lagom avtånd. Fortsätt väva tills bandet är klart eller tills inslagsgarnet tar slut. För att skarva inslagsgarnet kan man antingen väva dubbelt en bit och klippa av de garnändar som sticker ut. Eller så lämnar man en bit av både det gamla och nya inslagsgarnet som får hänga ut och så syr man fram och tillbaka i bandet och fäster dem innan ändarna klipps av. När bandet är klart klipper du av trådarna bakom bandgrinden, tar loss den och gör en knut där bandet slutar.

Band från utställningen BANDBREDD som visas på Borås Museum nu.

Väv in pärlor och pinnar, band kan se ut på många sätt.

Utställningen BANDBREDD är en av många roliga utställningar som visas under VÄV11, vävmässan i Borås.

Text: Sara Thorn
Bild: Hillevi Gunnarsson, Slöjd i Väst 

7 Kommentarer

 1. med nål och tråd
  14 september, 2011

  åh vad kul!

 2. Carin Fröjd
  18 september, 2011

  En youtube video skulle underlätta för mig att förstå hur det hela går till känner jag! Kul idé annars!

 3. India
  18 september, 2011

  Hur gamla barn kan man göra det här med?

  • Hillevi
   19 september, 2011

   Sara Thorn som har gjort bandgrinden har vävt med barnen i hennes slöjdklubb. De barnen är från sju år och uppåt. Det är kanske för pilligt för mindre barn, men det finns ju alltid undantag!

 4. Kerstin
  22 januari, 2015

  Har försökt lära mig men det är nästan bara varpen som syns. Vad gör jag för fel?

  • Tobias
   4 februari, 2015

   Jag skulle säga att du gör rätt, inslaget syns nästan bara i kanterna. Som du ser på bild 1 och 3 så bildar den vita, svarta och röda varpen ränder som inte bryts nämnvärt av inslaget. Då kanterna är röda har Sara valt rött inslag så att kanten blir enfärgad.

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.