#509 Bygg en minifotostudio

8 vill slöjda detta
Loading...

Om du till exempel vill ta tydliga foton av dina slöjdalster utan störande bakgrunder så är en fotostudio guld värd. -Men den behöver inte kosta guld. Mia Lindgren har satt ihop en snabbvariant på kontoret i Skövde. Det enda som behövs är en pappkartong stor nog att rymma det som ska fotas, ett par meter bakplåtspapper och en stark skrivbordslampa.

 

Skär bort locket på kartongen och låt den sidan vara öppningen. Skär ut rutor i sidorna och tejpa fast bakplåtspapper runt om för att filtrera ljuset.

 

Fäst sedan en remsa papper upptill i den bakre väggen och låt den hänga fram en liten bit ut ur lådan. Vitsen är att den utgör både golv och vägg utan hörn som skapar skuggor. Pappväggarna ger ett jämnare ljus och har du inga hörn kan du mer eller mindre frilägga det som fotas helt.


Här är ett nystan fotat i lådan.

Den här fotolådan gör jobbet men är kanske inte den snyggaste i fotografins historia. Men det är ju bara att lägga lite mer tid och energi på att göra det bättre. En snidad ram med silkespapper eller tunnt tyg skulle ju hedra vilket arbetsbord som helst!

Text och bild: Slöjd i väst

7 Kommentarer

 1. Astrid
  7 oktober, 2011

  En aldeles fantastisk ide for små arbeider. ”Hembakad” med god belysning og bakgrund. Har selv brukt gråpapir som bakgrund. Da har jeg vendt en stol med benene opp, på bordet. Gråpapiret har jeg brettet (vikt) og lagt bretten over to av benene og ned over bordplaten. Et indirekte lys og fotet. Løsningen med bakepapiret var genialt!

 2. Meta
  20 oktober, 2011

  Tack för lysande ideér som hjälp vid fotograferande av vårt handgjorda. För avbilda dem föremålen vill vi allt innan de landar i en annan ägares mjuka hand. Jag har ett fotografiskt bekymmer dock. Det är störtsvårt att fotografera mina handvävda mattor. De får ju tyvärr inte plats i ovanstående ministudio. Finns det några goda tips för att det ska bli snyggt att titta på mattbilder? undrar mattväverskan.

 3. Tobias
  25 oktober, 2011

  Ja, mattor kräver ju större utrymme och är dessutom svårare även i en större studio eftersom de inte kan stå upp. Jag föredrar att fota sånt ute eftersom det oftast ger bra ljus. Om sommaren ger en gräsmatta en neutral men pigg bakgrund och om vintern (i alla fall i delar av landet) kan man få fina vita miljöer.

 4. Torsdagstrix – Bygg din egen fotostudio « jabbo
  17 november, 2011

  […] och visa hur man gör sin egen fotostudio. Vi fick ett bra tips från Tobias på Slöjd i Väst: Bygg en minifotostudio  på sajten 365 saker du kan […]

 5. Petra
  21 mars, 2013

  Jag gör glasfusingsmycken och de är jättesvårt att fota. Men jag fick tipset om att skära ett ganska litet hål i botten på en vanlig vit hink. Lägg smycket på valfri bakgrund. ställ hinken över allt ihop med botten upp. Belysa hinken ordentligt. ( jag brukar vara ute i solen) hålla kameran i det hålet du skurit och sedan fota. Det funkar. Man slipper reflexer och färgerna blir fina.

 6. Emma
  21 mars, 2013

  Tips och trix: när man plåtar i glödlampsbelysning blir det lätt ett gulstick i bilden vilket syns tydligt om man arbetar mot en vit bakgrund – två tips för att slippa det är att ändra vitbalansen i kamerainställningen, det brukar t ex finnas ett läge som heter ”glödlampa”, det andra är att använda en ljus neutralgrå bakgrund – stoppa bara in ett grått ark i ljuslådan så blir det perfekt! : )

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.