#523 Sticka barnvantarna från Lövsjön

10 vill slöjda detta
Loading...

År 1910 stickade Inga Paulsson från Lövsjön i Föllinge de här vantarna till sin son Emil. Originalet finns idag i privat ägo. Inga stickade många par vantar under sitt liv och hon hade två stjärnmönster son hon varierade med. Samma mönster användes till barn och vuxna. Varifrån just de här mönstren kommer vet man inte, men i Jämtland och Härjedalen finns många mönsterstickade vantar bevarade.

Hur har mönstren vandrat? Hur mycket kan man utläsa av mönstren om man tittar på vad som finns i grannlänen? Har det utvecklats en lokal tradition? I slutet av 1800-talet utvecklades mönsterstickning på många håll. Samtidigt spreds stickmönster med det ökande antalet tidskrifter som gavs ut. Vävbundna mönster som följer varp och inslag finns i vävnader och broderier. De passar även till pärlstickning, mönsterstickning och flerfärgsvirkning.

Här kan du ladda ner beskrivningen

Modell och beskrivning är gjord av Doris Oscarsson på Fröson, i samarbete med Hemslöjdskonsulenterna i Jämtlands Län. Den här beskrivningen är i sin tur, en av sammalagt 12 beskrivningar som tidigare publicerats i skriften Vantar och muddar från norr(som gavs ut 2003), och som nu även finns att ladda ner på den nya sajten  Textil hemslöjd. Precis som i fallet 365 saker du kan slöjda! är det Sveriges hemslöjdskonsulenter som står som avsändare för Textil hemslöjd.

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.