#541 Gör ett snöre av nässlor

3 vill slöjda detta
Loading...

Nu är det nog en aning sent att använda nässlor, men vi kör ändå så vet ni vad ni kan göra nästa säsong det vankas nässelsoppa.


Du behöver: Nässlor,gärna långa men alla går.
Kniv,en sten,en lagom pinne.


Skala bort alla löv. Jag skär av dem mot lövstjälken, det går fortare så och man får bara kvar själva stammen.


Slå lätt på hela stammen för att krossa de vediga delarna i den.
När stammen är krossad, skilj ut de vediga delarna (ljusgröna) och spar den mjukare barken (mörkgröna).


Det är bara att dra isär dem.
Dela sen upp den mjuka barken i smalare remsor.


Tvinna ihop genom att rulla den mot benet.
Ju tunnare bitar destå lättare att tvinna.


När man kommit till slutet på sin sträng lägger man en ny omlott och fortsätter tvinna. På det viset kan man bygga upp väldigt långa snören om man vill.


Vik på mitten,låt det rulla ihop. Tvinna lite extra i efterhand om det behövs.


En liten bit färdigt snöre. Jag gjorde bara en stump för demonstrationens skull men det går att göra så långt man vill förstås. Starkt, billigt (gratis) och väldigt förnybart. Och så får man ju nånting att göra av nässlorna när man tröttnat på soppa!

Snöret är mest formbart när det är nytt,det blir lite stelt efter att ha torkat en natt.


Intressant nog så är mitt nässelsnöre väldigt väldigt likt ”Sveriges äldsta snöre” som det skrevs om i tidningarna för inte så länge sen. Jag är övertygad om att det är gjort av nässlor. Istället för en metallkniv kan man använda ett flintablad eller bara dra av bladen med händerna om man är tålig.

Teknologin för att tillverka det är verkligen tillgänglig på vilken given stenålder man vill och nässlor växer det gott om.

 

Text och bild: Fredrik Lovéus som läser smide på Sätergläntan.

10 Kommentarer

 1. Sofie
  8 november, 2011

  Jättebra inlägg. Det behövs flera inlägg med saker man kan använda, inte bara 1000 prydnader att fylla upp huset med. TACK!

  • Tobias
   30 maj, 2014

   Jag håller med. Sen är ju 365slöjd öppet för alla att bidra med sina tips och det verkar som att de flesta gör prydnader mer än brukssaker. I alla fall bland de som vill dela med sig här. Det bästa en kan göra för att balansera upp är att själv bidra med lite rekorderliga inlägg via ”Ditt slöjdtips”-formuläret 🙂

 2. Pia Jägstrand
  8 november, 2011

  Roligt att du gillar inlägget. Bra synpunkt därefter,den tar vi till oss.

 3. ingrid jörgel
  8 november, 2011

  Det är så kul med nyttigheter från naturen.

 4. Mia
  1 juli, 2013

  Under vikingatid, och även senare, så var nättelduk det finaste tyget du kunde väva, finare än linne. Gjordes på rötat nässelfiber och hanterades som linet vid beredningen. Tror att det faktiskt var vikingarna som förde med sig brännässlan till Island. 🙂

 5. Terissa Yngvesdotter
  14 januari, 2014

  Inte svårt att göra snodder av korta bitar (Snöret är ju en typ av snodd, gjord på växtfibrer) Men hur gör du för att göra det ”hur långt som helst”? Man måste ju hålla i ena änden för att det inte ska rulla upp sig…

  • Stina
   11 maj, 2014

   Terissa; man kan linda upp det på något medan man tvinnar mer. Sedan gör du ett till snöre ungefär lika långt tvinnar ihop dessa på samma vis som man gör med tvåtrådigt garn.

 6. Emma
  26 maj, 2014

  Oj vad smart!
  Men hur starkt blir det? är det så att man skulle våga hänga saker på det? eller är det mest för att binda ?

  • Tobias
   30 maj, 2014

   Det blir faktiskt rätt starkt så rätt tvinnat går det absolut att hänga upp saker på eller knyta ihop nåt. Men det är ju en växt så en ska inte tillverka ett snöre att lägga i en låda ett år och förvänta sig att det ska vara smidigt och hållbart när en behöver det utan det funkar bäst att användas ganska med en gång och gärna underhållas lite. Men det funkar och vill en knyta upp nåt tungt så går det bra att tvinna ihop fler tampar till tjockare snöre eller rent av slå ett rep av dem. Fast det tar ju ett tag.

 7. Tobias
  30 maj, 2014

  Et tips om en vill öka tempot i produktionen är att skippa kniven. Jag vill minnas att när vi gjorde nässelsnören hade jag handskar på mig, höll fast nässlan med ena handen och drog längs med stjälken av bladen med den andra handen. Funkade det också och gick snabbt.

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.