#543 Gör en ask av gamla ugnsformar

11 vill slöjda detta
Loading...

Av pajformar, byttan riset kommer i till thaimaten, fiskgratängsformar kan man vika fina askar.

Du behöver:
diskade formar
en sax du inte är rädd om
rutpapper
en mjuk udd, t ex träänden på en pensel
en penna

Gör så här:

Gör en ritning på ritpappret. Fyrkanten i mitten är hur stor ytan på locket är. Rektanglarna som är på var sida runt om mitt ytan är hur hög asken är. En liten bit är tilllagd utanför rektanglarna, det blir invikningar som håller ihop kanterna på asken. Man kan variera måtten efter eget tycke och storlek på pajform.

 

Klipp ut ritningen och tejpa på den på pajformen. Ta en mjuk udd, exempelvis änden på en pensel och fyll i sträcken på ritningen. Materialet är väldigt mjukt så har man för vass udd är det lätt att det blir hål. Ta bort ritningen och klipp ut med en sax du inte är rädd om. Använd den mjuka udden och gör ett mönster på locket, kanterna eller både och.

Vik upp kanterna enligt bilden. De små fyrkanterna i hörnen som är två trekanter viks ihop och förs in och på så sätt bildas asken. Gör så med alla hörn, fixera saken genom att vika ned de smala kanterna som är kvar. Det är svårt att beskriva med text men jag tror att om man tittar noga på bilden så förstår man!
Sedan är det bara att göra en till. Glöm inte att göra den lite mindre annars passar den inte.

Text och bild: Hillevi Gunnarsson, Slöjd i Väst

3 Kommentarer

  1. Ask och ljuslykta « Assint rämmil
    17 november, 2011

    […] vare pysseltips från 365 saker du kan slöjda har jag äntligen fått använda Farfars spikstämplar. Han hade tänkt sig stämplarna för […]

  2. Linda
    1 december, 2011

    Vilket bra tips! Tack så mycket 🙂

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.