#555 Slöjda en adventsljusstake av plåtband

2 vill slöjda detta
Loading...

Det är första advent på söndag och det tänkte vi på 365-slöjd uppmärksamma med lite tips på hur man kan göra adventsljusstakar. Försten ut är denna som man gör av plåtband.

Du behöver: plåtband, popnitar och tång, ljuskoppar (finns att köpa på panduro tex), plåtsax, kakformar, syl eller spik och hammare.

Gör så här: Gör hål i kakformarna med en syl/spik eller liknande. Det är bara att banka igenom formen, se till att göra det på ett oömt underlag, det blir fula hål. Hålet ska vara tillräckligt stort för en popnit.

Gör en ring av stålbandet och nita ihop den. Klipp ”fötter” av bandet, fyra stycken.

Böj till de avklippta bitarna, på den böjda biten upptill ska kakformen och ljuskoppen nitas fast, och böjen nedtill är för att den ska stå stadigt. Den övre böjen måste vara tillräckligt lång för att få plats med kakform och ljuskopp. Nita fast ”foten” vid ringen. Det kan vara lite lurigt för hålen stämmer inte alltid överens. Antingen kan man nita fast en stor och en liten nit eller så nitar man fast en och förstärker med ståltråd. Placera ut och nita fast alla fyra ”fötter” med lika avstånd runt ringen.

Nita fast kakform och ljuskopp på ”fötterna”. Sedan är det bara att klä den med valfritt pyntgrönt, i det här fallet är det blåbärsris.

text och bild: Hillevi gunnarsson, Slöjd i Väst

 

 

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.