#561 Sätt egen glögg!

8 vill slöjda detta
Loading...

Först och främst: Är glögg slöjd? Jag är osäker på om glöggrecept egentligen hör hemma på ”365 saker du kan slöjda”. Men det enda som egentligen skiljer är ju att resultatet är lite blötare än annars så varför inte?

I år har jag provat att sätta egen glögg för första gången, men definitivt inte den sista! Jag använde ett grundrecept jag fått från fler håll (små skillnader finns alltid, men det här är ett sort genomsnitt).

Recept
5 Skivade potatisar
500g Russin
2 Kanelstänger
1 Ingefära
30g Nejlika
10g Kardemumma
2,5 kilo Socker
50g Bakjäst
5l Svagdricka

Jag gjorde faktiskt två satser och provade olika varianter. En med pomeransskal och en med clementin. Eftersom svagdrickan såldes i 1,5 litersflaskor nöjde jag mig med 4,5 liter så min glögg blir nog lite starkare.

 

Gör så här:
Blanda ut sockret i svagdrickan. -Du behöver inte ha något speciellt kärl med jäsrör eller dyl utan en vanlig (men ren) plasthink på 10 liter funkar utmärkt. Blanda i jästen, lös med fördel upp den i ett glas ljummet vatten först. Häll sedan i resten av ingredienserna och rör om ordentligt. Ställ den sedan på ett bra och inte för kallt ställe med en handduk över. -Plastfolie med hål i går lika bra.

Låt stå tre-fyra veckor till det jäst färdigt. Tappa sedan av drycken och låt den stå och klarna, dvs. låta allt småbös sjunka till botten och tappa av igen så är det klart. (Den kan behöva tappas igen för att bli riktigt klar o fin. Det är också bra att låta den stå o lagras ett tag så smakar den bättre.

Not: Det råder delade åsikter huruvida man bara ska låta den stå orörd och jäsa i lugn och ro eller om man ska röra regelbundet; dagligen i början och sen mer sällan. Jag satte två hinkar och rör om den ena morgon och kväll men rör inte den andra, så får vi väl se om det gör nån skillnad. -Gör vad som känns rätt, båda fungerar tydligen.

Idag är det egentligen lite väl sent att sätta glögg om man vill ha den till jul, eller ännu hellre lucia – och det vill man ju. Det kan hinnas precis. Men då lagring ska va bra är det perfekt läge nu att ladda för luccefirandet 2012 med en riktigt god o vällagrad glögg!

 

Text o bild: Tobias Havaas, Slöjd i Väst

 

3 Kommentarer

 1. Evelina
  19 november, 2014

  Jag skall sätta min första glögg och tycker du har beskrivit på ett riktigt bra sätt hur man skall göra. Jag undrar bara några saker;
  1. Vilken blev godast, den med pommersansskal eller den med clementin? 2. Hur tillsatte du clementinen?
  3. Blev det ingen skillnad mellan glöggen du rörde i och den du lät stå?
  4. Lade du i en hel färsk oskalad ingefära? Eller hur tillsatte du den?

  Jösses, det blev mer frågor än vad jag hade tänkt! 🙂 Jag vore väldigt tacksam för tips och tricks då jag skall tävla med den färdiga glöggen med min familj.
  Vänliga hälsningar
  Evelina

  • Tobias
   4 februari, 2015

   Hej!
   Sorry att svaret kom så sent och efter jul och allt. Jag har haft total bloggsemester ett halvår..
   Men. 1 Jag skulle nog rösta för clementinen, även om skillnaden inte blev så stor.
   2 Det var bara skalet från clementinen jag hade i (resten åt jag), men det hade nog blivit mer smak med klyftorna också.
   3 Jag kunde inte märka nån som helst skillnad på att röra eller inte röra, varken på jäsning eller smak. Så hädanefter gör jag det som är enklast och låter den bara stå.
   4 Ingefäran delade jag i grova bitar och slängde i oskalad. Vet inte om det blir nån skillnad med skalad.

 2. Tobias
  4 februari, 2015

  Sen det här inlägget har jag även testat glögg med smak av choklad, kaffe/choklad och lingon/tranbär.

  För choklad hade jag i ca en dl kakaonibs istället för clementin- eller pomeransskal. Det blev helt ok, men inte super.

  För Kaffe/choklad testade jag att hälla i ett par koppar ruskigt starkt kaffe (typ dubbel espresso) i ovan nämnda chokladglögg efter att den jäst färdigt. Dum idé. Drickbart så länge den är varm men inget jag rekommenderar. Ska testa nästa år att jäsa med kaffebönor istället.

  Bäst av dessa vart lingon/tranbär och då bytte jag ungefär hälften av svagdrickan mot bärjuice, typ Jokk, och hällde i en påse torkade tranbär. En sötare glögg men god.

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.