#6 Singla en boll

Hemslöjdskonsulenten Camilla beskriver hur Agnes syr fägglada bollar på samma sätt som hennes familj gjort i 200 år. Snacka om cool tradition!

16 vill slöjda detta
Loading...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag singlar bollar på samma sätt som min mor Astrid Leo, född 1910. Hon hade lärt sig av sin farmor Signe Isaksson-Kroon, född 1844, som i sin tur lärt sig av sin mor Kjärstina Andersdotter-Kroon, född 1814

Så säger Agnes Leo-Eriksson från Bästekille och delar med sig av sitt sätt att sy bollar med langettstygn. Ett roligt sätt att ta vara på gamla garn- och tygrester…

Du behöver:
1/2 vinkork
Ulltrasor (eventuellt)
Ullgarnsrester att linda upp bollen med
Ullgarn att sy med
Konturtråd (t ex mattvarp) i bomull
Stoppnål

Boll-1-150x150 Boll-2-150x150

1. Börja med en halv vinkork

2. Om du har tunna ulltrasor kan du linda dessa innerst, annars går det bra att bara använda garn hela vägen. Nysta ullgarn runt till önskad storlek. Yttersta lagret av garn får inte vara luddigt. Det är också en fördel med en neutral färg, inte för ljus och inte för mörk, så den inte lyser igenom på den färdiga bollen.

3. Vira en konturtråd, av t ex mattvarp (inte ull här eftersom det töjer sig för mycket), runt bollen så det bildas åtta fält. Vira två varv på varje ställe och fäst konsultrådarna med små fäststygn överallt där trådarna korsar varandra, så de inte flyttar på sig. Ju noggrannare du är med att få fälten lika stora, ju jämnare blir slutresultatet.

4. Sy langettsöm med stoppnål. Första varvet i varje fält syr du om konturtrådarna, men lämna lite mellanrum mellan de första stygnen runt konturtråden så att stygnen från rutan brevid också får plats runt samma konsultråd. Sy aldrig en ruta helt färdig utan sy först 1-2 varv/ruta runt hela bollen, bygg på med 1-2 varv/ruta runt hela bollen osv. Annars är det lätt att de rutor du fyller först drar
ihop sig och de som du syr sist blir för stora (resultatet blir ojämnt).

Boll-3-150x150 Boll-4a-150x150 Boll-5b-150x150

Använd bara ullgarn. Den färdiga bollen studsar då bra och är inte ömtålig för damm.

Singlade bollar av Agnes Leo-Eriksson
Foto: Camilla Höst, Slöjd i Skåne

21 Kommentarer

 1. Maije
  28 februari, 2013

  Jättefina! <3 Dock tycker jag att de känns svåra att göra. Jag förstod inte helt instruktionen vid första läsningen, men är inget handarbetsproffs. Kanske vågar jag mig på det efter att ha gjort en virkad boll eller så.

 2. Christina Johansson
  4 mars, 2013

  Kul att läsa beskrivningen. Min mamma som var född i Norra skåne på 20-talet lärde mej göra sådana här bollar. Är det en skånsk teknik tro? Jag har dock inte gjort så många.

 3. Seija
  13 maj, 2013

  Jag skall görä så många bollar som jag bara hinner i Maj och Juni till lilla skolbarn i Sammatti’s Kyläkoulu – så lovar jag!!

 4. Per-Arne Persson
  29 juli, 2013

  Hej

  jag fick reda på denna blogg av en stickerska i Hassela och vill komplettera angående de singlade bollarna.

  Min mor, Inga Persson (f. Ingvarsson), föddes 1914 i Skillinge och lärde sig som flicka att singla bollar. Om detta skrev Hemslöjden i nr 6 1994, där även den traditionella nätkassen (bollnätet) och de sydda
  bollarna beskrivs på fyra sidor (s. 21-24). Även någon annan slöjdare nämns. På sida 22 handlar det om min mor. Bilden visar hennes bollar i ett nät.

  Jag har scannat in de aktuella sidorna och har även bilder på hennes vackra bollar som hon sydde fram till något år före sin död 2005.

  Om någon läsare önskar ha artikeln + foton står jag gärna till tjänst!

  Per-Arne P

  • Kajsa
   8 september, 2013

   O, Ja tack snälle Per-Arne! Sådana här gamla tekniker tycker jag är jättespännande och jag vill gärna dela med mig till mitt barnbarn också, så hon i sin tur kan föra traditionen vidare till sina barn o barnbarn.
   Det vore jätteroligt att få ta del av artikeln om din mor. Dels är det roligt för min egen del, men också för att förankra historien hos barnbarnet och faktiskt kanske också hos någon eller några av hennes kompisar.

   Hälsningar Nordvästskånska Kajsa

  • ingrid blad
   1 oktober, 2013

   Hej hopp. Min pappa har berättat att han hade singlade bollar som barn. Han föddes 1937 och växte upp som statarbarn utanför Lund. Bollarna gjorde s av min farmor. Detta minne poppade upp mär jag varit på en hantverksmarknad på Bosjökloster i Skåne. Det var kring 1980 tror jag. Där träffade jag en utställare, tror hon hette Signe… i alla fall så sålde hon bl a singlade bollar….. inte bara sålde utan hon gav mig en lektion också. Sedan har jag singlat en hel del bollar, inte en lik en annan. Jag vill gärna ha de sidorna fr tidningen och vill gärna se din mors bollar. Är det en skånsk tradition? Mvh ingrid blad

  • eva
   19 juni, 2014

   He j
   Ja tack jag vill gärna ha artikel o foton.
   Eva

  • Anja
   3 maj, 2015

   Hej.
   Vill gärna ha artikeln och fotn på bollarna om du har kvar dom.
   Skulle vilja göra sodansa till barn på dagis.

   H: anja

  • Hilda
   3 maj, 2015

   Hej
   Om jag får skulle jag också vilja läsa artikeln.
   //Hilda

 5. Lottie
  31 december, 2013

  Varför heter det ”singla”?

  Jag lärde mig tekniken när lag bodde i Lindome, på 1970-talet. Fast då ”sydde” man.

 6. suzanna
  5 januari, 2014

  detta sk jag göra!

 7. Wille
  22 januari, 2014

  åååååååh vad fina <3 sånna skall jag göra åh gudars tack för denna sidan Per-Arne.

 8. Linda
  10 februari, 2014

  Vad en rolig grej att göra! Fast jag hadde ingen vinkork och det blev en del bambuviskos i mitten, för att det var såna trasor jag hadde. Vad jag undrar är hur man ska göra i ”hörnen” att få dom fina och jämna? Mina blev så där. Ett par blev okej, andra blev lite hur som helst. Skulle gärna vilja se artikeln också om möjligt. Tack.

 9. Kate
  1 maj, 2014

  Hejsan gott folk!

  Jag undrar också som Lottie, Varför heter det ”singla”?

  Jag bor i USA. Jag lärde mig detta slöjd av min morfar, som emigrerade från Danmark kring 1915. Han var föd i Thisted på Jutland och lärde sig av sin mor när han var en 10 årig dreng. Han lärde mig när jag var 12 år och jag har nu singlat dem mer än 40 år. Jag känner ingen här i Minnesota som kan detta, och är så irvig att hitta andra som kan singla bollar. Jag är räd att konsten kommer att dö, så har jag ordnat att undervisa detta med en kort kurs hos en handarbets affär, som heter Ingebretsens här i stan.

  Jag har sökt på internetet efter Singlade Bollar och hittat er blog. Det finns inte mycket mer på internetet, tyvär.

  Jag har faktiskt en kopie av Hemslöjden i nr 6 1994, som PerArne nämnar ovanpå, men vill gärna ha kontakt med andra slöjdare som kan detta. Jag erbjuder er att ta kontakt med mig! katesterner@gmail.com

  Tack så mycket!

 10. Camilla Höst
  15 maj, 2014

  Vad kul att detta intresserar så många! När jag träffade Agnes Leo-Eriksson och fick beskrivet av henne hur hon gör bollarna så passade jag på att filma henne lite när hon ”singlade”. Filmen är inte jättebra men man ser relativt tydligt hur hon syr stygnen även i hörnen.
  Finns på Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=L8SX8rXqsx0

  Jag har också samlat en mapp på digitaltmuseum med singalde bollar från Nordiska museets arkiv (de flesta härstammar från Skåne):
  http://www.digitaltmuseum.se/folder/1197

  Bosjökloster Hemslöjdsförening och Ängelholms hemslöjdsgille kommer att ha träffar med singlade bollar i höst (2014) så hör av er om ni är intresserade av att vara med!

  • Tobias
   15 maj, 2014

   Strålande Camilla!
   Även om filmen visar slutet på bolltillverkningen så ser man ju väldigt tydligt hur stygnen görs.

 11. Tobias
  15 maj, 2014

  Angående att det kallas ”Singla”
  Jag vet inte varför det kommit att kallas så och det verkar ju som om det finns folk som har andra namn på det. Men verbet singla betyder kasta, falla, dala, virvla.. Så gissningsvis kommer det av att stygnen är lite grova och snabba på samma sätt som man i andra sammanhang kallar det att ”kasta” en söm.

 12. Mariann Högström
  3 maj, 2015

  Intressant! Jag kommer att prova att göra bollar. Kanske roliga för mina barnbarn att leka med!
  Tack för beskrivningen!

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.