#60 Sy jonglerbollar i skinn

Annika Jeppsson har sytt genuina jonglerbollar som lär hålla för att kastas kring. Något varje gycklare med självaktning borde ha.

8 vill slöjda detta
Loading...

Du behöver:
Skinn. Man kan ofta köpa en påse spillbitar från gaverier eller läderhandlare/ skinnbutiker.
Tråd: Vaxad lintråd.
Skärnål. Dvs, en synål med vass slipad spets som skär igenom skinnet. Annars blir det svårt att sticka igenom skinnet.

Rita av mallen. Till varje boll används fyra bitar. Sy ihop två och två. Sy därefter ihop alla fyra men lämna ett litet hål i sista sömmen.

Fyll med linfrö.Du kan använda en tratt som hjälp. Linfrö ger bäst grepp men även risgryn eller vete kan funka.
Sy ihop från utsidan med så små och osynliga stygn som du kan.

Börja öva på att jonglera!

Text och bollslöjdande: Annika Jeppsson, Malmö
Foto: Thomas Hansson

2 Kommentarer

 1. DP: Jonglerbollar i läder « Marcus bloggar om sitt slöjdande
  23 juli, 2010

  […] Jonglerbollar i läder http://www.365slojd.se/?p=1275 Grym idé! Sy jonglerbollar i läder, färga flikarna i olika färger, mm. Cool […]

 2. Guld
  14 augusti, 2010

  Får jag rekommendera syl och vanlig nål(rund ev tunn stoppnål eller nål för trikåtyger som har rundad spets) alternativt sy med symaskinsnålen utan tråd om du vill sy för hand. Då blir det jämnt mellan stygnen och skinnet skadas minst. Skinn kan som bekant ”spricka” lättare när man snittar som med skalpell eller skinnnål om man drar för hårt i tråden. Vad jag personligen skulle använda i stället för vaxad lintråd är Tigergarn (flätad som platt skosnöre men max 1 mm bred och ca 0,2 mm tjock och platt, kan köpas av skomakare etc alternativt om man inte får tag i sådan, så passar JohnssonJohnsson tandtråd. Tag någorlunda kort tråd så nöts inte vaxet bort så kvickt, däremot är det bara en nyans på den, vit. Skinnsömnads och lädersömnads kurser och de skolorna/där dessa kurser går av stapeln kan tipsa vidare om sömnadssätt och var man får tag i verktyg och material.
  I övrigt för att hålla ihop två eller fler delar kan man använda Postklämmor eller sk Krokodilklämmor (för el) gärna med plasthölje på för greppets skull och de är smala och passar vid precissionsjobb, dessutom kan man sy ihop styckena med några stygn i var ände plus på mitten innan man börjar, för att fixera. Lycka till!

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.